logo-print

Ευρωβαρόμετρο: Πόσο ανεξάρτητη θεωρούν την ελληνική δικαιοσύνη οι πολίτες; (Γραφήματα)

Σε τι επίπεδα βρίσκεται η εμπιστοσύνη πολιτών προς τη δικαστική ανεξαρτησία στην Ελλάδα - Αναλυτικά η έρευνα (Ευρωβαρόμετρο)

05/10/2021

24/10/2021

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ενδιαφέροντα και επικαιροποιημένα στοιχεία σχετικά με τις αντιλήψεις των Ελλήνων για την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης περιλαμβάνει νέα έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ευρωβαρόμετρο).

Η έρευνα διεξήχθη σε πανευρωπαϊκό επίπεδο στις αρχές Απριλίου 2021, σε δείγμα 25.827 πολιτών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εκ των οποίων 1.014 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της νέας έρευνας, η αντίληψη των Ελλήνων σχετικά με την ανεξάρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης εμφανίζει μικρή βελτίωση παραμένει στα ίδια επίπεδα με το 2020.

Συγκεκριμένα, στο ερώτημα «πώς θα βαθμολογούσατε το σύστημα απονομής δικαιοσύνης στη χώρα σας με βάση την ανεξαρτησία δικαστηρίων και δικαστών» οι Έλληνες πολίτες απαντούν σε ποσοστό 55% θετικά (+ 2% σε σχέση με το 2020), με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 54%, και 37% αρνητικά (+2% σε σχέση με το 2020), με τον μέσο όρο στην ΕΕ να βρίσκεται στο 35%.

Αναλυτικότερα, οι Έλληνες πολίτες θεωρούν το σύστημα απονομής δικαιοσύνης, από πλευράς ανεξαρτησίας, αρκετά καλό σε ποσοστό 47%, αρκετά κακό σε ποσοστό 23%, πολύ κακό σε ποσοστό 14% και πολύ καλό σε ποσοστό 8%. Δε γνωρίζω/δεν απαντώ το 8% (-4% σε σχέση με το 2020).

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν όμως και οι λόγοι για τους οποίους οι ερωτηθέντες θεωρούν ότι το ελληνικό σύστημα απονομής δικαιοσύνης δεν είναι ανεξάρτητο, καθώς και οι διαφορές που εντοπίζονται σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ.

Μεταξύ των πολιτών που αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης, υπάρχει έντονη αντίληψη ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις σε μικρότερο (31%) ή σε πολύ μεγάλο βαθμό (55% σε σχέση με 41% στην ΕΕ)  από οικονομικά ή άλλα συγκεκριμένα συμφέροντα.

Παράλληλα, 88% όσων αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης θεωρεί ότι υπάρχουν παρεμβάσεις ή πιέσεις στο έργο της από την κυβέρνηση ή πολιτικούς (56% σε πολύ μεγάλο βαθμό και 32% σε μικρότερο). Σε επίπεδο ΕΕ το αντίστοιχο ποσοστό ανέρχεται συνολικά σε 79%.

Τέλος, το επιχείρημα ότι η θέση των δικαστικών δεν εγγυάται επαρκώς την ανεξαρτησία τους φαίνεται να πείθει σε ποσοστό 74% όσους αξιολογούν αρνητικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης (64% στην ΕΕ και μόλις 62% στην αντίστοιχη έρευνα του 2020 για την Ελλάδα).

Στον αντίποδα οι πολίτες που αξιολογούν θετικά την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης φαίνεται πως εξακολουθούν να βασίζουν την πεποίθησή τους όχι τόσο στη μη ύπαρξη παρεμβάσεων από εξωτερικούς παράγοντες, όσο στο γεγονός ότι η θέση και το στάτους των δικαστών εγγυώνται την ανεξαρτησία τους.

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το νέο πτωχευτικό δίκαιο των επιχειρήσεων και των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΤΩΧΕΥΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗΣ ΠΙΣΤΩΤΩΝ - ΕΞΥΓΙΑΝΣΗ

ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΥΓΗΤΙΔΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΡΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΑΡΟΥΔΑΚΗΣ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ