logo-print

Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών: Προϋποθέσεις και διαδικασία εγγραφής των διαμεσολαβητών

Η επιμέλεια του παιδιού κατά τον Αστικό Κώδικα

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΛΕΚΚΑΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Με απόφαση του Υπουργού Δικαιοσύνης ορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής των διαμεσολαβητών στο «Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών».

Αναλυτικά η απόφαη προβλέπει:

Άρθρο 1 Σκοπός

Με τις διατάξεις της παρούσας καθορίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία εγγραφής των διαμεσολαβητών στο «Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών» του άρθρου 15 του ν. 4800/2021 (Α’ 81).

Άρθρο 2 Ορισμοί

Για την εφαρμογή των διατάξεων της παρούσας αποφάσεως ισχύουν οι κάτωθι ορισμοί:

α. Ως «διαμεσολαβητής» ορίζεται κάθε διαπιστευμένος διαμεσολαβητής εγγεγραμμένος στο Γενικό Μητρώο Διαμεσολαβητών που τηρείται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολάβησης, άρθρου 29 του ν. 4640/2019 (Α’ 190).

β. Ως «φορέας» ορίζεται κάθε αδειοδοτημένος φορέας κατάρτισης του άρθρου 22 του ν. 4640/2019 (Α’ 190).

Άρθρο 3 Ειδικό μητρώο οικογενειακών διαμεσολαβητών

Το «Ειδικό Μητρώο Οικογενειακών Διαμεσολαβητών» τηρείται σε ηλεκτρονική μορφή και εγγράφονται σε αυτό διαμεσολαβητές ανά Εφετειακή περιφέρεια, από την κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης η οποία δύναται βάσει παρ. 2 άρθρου 11 ν. 4640/2019 να συστήσει και να εξουσιοδοτήσει ειδική υποεπιτροπή ή να εξουσιοδοτήσει ήδη συσταθείσα υποεπιτροπή για την εγγραφή των διαμεσολαβητών στο ειδικό μητρώο αυτό. 

Άρθρο 4 Πρόγραμμα εκπαίδευσης – περιεχόμενο

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης στην οικογενειακή διαμεσολάβηση έχει διάρκεια είκοσι (20) ώρες τουλάχιστον, διενεργείται δια ζώσης ή με σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση ή συνδυαστικά και περιλαμβάνει κατ’ ελάχιστο την κατάρτιση των συμμετεχόντων σε θέματα που αφορούν τις βασικές αρχές και τα στάδια της οικογενειακής διαμεσολάβησης, βασικά στοιχεία του οικογενειακού δικαίου και του νομοθετικού πλαισίου της οικογενειακής διαμεσολάβησης, θέματα ενδοοικογενειακής βίας σε σχέση με τη διαμεσολάβηση, βασικές γνώσεις οικογενειακής ψυχολογίας και επιπτώσεις του διαζυγίου, εμβάθυνσης σε τεχνικές αποτελεσματικής επικοινωνίας και εξάσκηση των συμμετεχόντων σε προσομοιώσεις οικογενειακής διαμεσολάβησης.

Άρθρο 5 Απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εγγραφή

Ο φορέας διαβιβάζει στη κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης το φάκελο του καταρτιζόμενου, ο οποίος περιλαμβάνει α) βεβαίωση παρακολούθησης του προγράμματος εκπαίδευσης όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 4 του παρόντος, και β) την υπεύθυνη δήλωση του καταρτιζόμενου, η οποία απευθύνεται στη κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης και περιέχει την συμμετοχή του σε τουλάχιστον τρείς (3) οικογενειακές διαμεσολαβήσεις ως διαμεσολαβητής, συνδιαμεσολαβητής ή νομικός παραστάτης.

Για τους διαμεσολαβητές που έχουν καταρτιστεί πριν από την έναρξη ισχύος της παρούσης πρέπει να προσκομίζεται βεβαίωση παρακολούθησης κατά το ως άνω στοιχείο α) στην οποία να αναφέρεται το περιεχόμενο και ο τρόπος εκπαίδευσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας.

Για τους εκπαιδευτές οικογενειακής διαμεσολάβησης ο φορέας αντί του στοιχείου α), θα διαβιβάζει βεβαίωση ωρών εκπαίδευσης στο πρόγραμμα οικογενειακής διαμεσολάβησης καθώς και το περιεχόμενο και τον τρόπο εκπαίδευσης, όπως ειδικότερα ορίζεται στο άρθρο 4 της παρούσας

Άρθρο 6 Διατήρηση εγγραφής

Oι διαμεσολαβητές υποχρεούνται ετησίως να ανανεώνουν την κατάρτισή τους και την εμπειρία τους προσκομίζοντας στην κεντρική επιτροπή διαμεσολάβησης υπεύθυνη δήλωση σχετικά με την:

α. ανάληψη δύο οικογενειακών διαμεσολαβήσεων ή

β. την συμμετοχή τους σε εργαστήρια, σεμινάρια, συνέδρια κλπ συνολικής διάρκειας δέκα (10) ωρών, αναφορικά με την οικογενειακή διαμεσολάβηση.

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ