logo-print

Υποχρεωτικός εμβολιασμός υγειονομικών κατά του covid-19 (ΣτΕ ΕΑ 250-252/2021)

Η βλάβη που επικαλούνται τα μέλη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των δομών υγείας δεν δικαιολογεί την αιτούμενη αναστολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας

02/09/2021

06/09/2021

Η αστική ιατρική ευθύνη στο πεδίο της ανθρώπινης αναπαραγωγής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 8 -

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΦΥΤΡΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΒΙΟΗΘΙΚΗ - ΒΙΟΔΙΚΑΙΟ - ΙΑΤΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

Η Επιτροπή Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ ΕΑ 250-252/2021) απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής που είχαν υποβάλει μέλη ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των δομών υγείας κατά της υποχρέωσης εμβολιασμού τους κατά του covid-19.

Το δικαστήριο έκρινε πως οι σχετικές αιτήσεις ακύρωσης δεν ήταν προδήλως βάσιμες, η δε βλάβη της οποίας γίνεται επίκληση δεν δικαιολογεί τη χορήγηση της αναστολής.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος λόγος περί πρόδηλης βασιμότητας των αιτήσεων ακύρωσης κρίθηκε απορριπτέος, αφενός  λόγω αμφιβολιών ως προς το παραδεκτό των αιτήσεων, αναφορικά με τον εκτελεστό ή μη χαρακτήρα των προσβαλλομένων πράξεων, αλλά και διότι οι λόγοι ακύρωσης δεν παρίστανται προδήλως βάσιμοι, δεδομένου ότι δεν στηρίζονται σε πάγια νομολογία ή σε απόφαση της Ολομέλειας του Δικαστηρίου. Επιπλέον, οι κρίσιμες εν προκειμένω διατάξεις του Ν. 4820/2021 δεν έχουν τύχει νομολογιακής επεξεργασίας. 

Περαιτέρω, ο δεύτερος λόγος περί ανεπανόρθωτης βλάβης συνίστατο στην λόγω της  επαπειλούμενης αναστολής καθηκόντων απώλειας των αποδοχών των αιτούντων, της κοινωνικής τους ασφάλισης, της εργασίας και της κοινωνικής τους υπόστασης. Ωστόσο, κατά το σκεπτικό της Επιτροπής, η βλάβη θα επέλθει με την έκδοση των πράξεων περί αναστολής καθηκόντων και όχι με τις προσβαλλόμενες. Επιπλέον, η βλάβη ως οικονομική δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ανεπανόρθωτη, ενώ, εξάλλου, η εκδίκαση των αιτήσεων ακύρωσης έχει προσδιορισθεί σε σύντομη δικάσιμο και, στην περίπτωση που αυτές γίνουν δεκτές, οι μη καταβληθείσες αποδοχές θα καταβληθούν.

Σε κάθε δε περίπτωση, η Επιτροπή τόνισε ότι η βλάβη δεν δικαιολογεί την αναστολή, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εμβολιασμός επιβάλλεται για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την εξάπλωση του κορωνοϊού στους νοσηλευομένους, που αποτελούν ιδιαιτέρως ευπαθή ομάδα. Η εξασφάλιση δε της εύρυθμης λειτουργίας των νοσοκομείων θα διαταραχθεί σε περίπτωση που νοσήσει από κορωνοϊό μέλος του νοσηλευτικού προσωπικού.

Τέλος, διαπιστώθηκε πως βάσει των διατάξεων των άρ. 206 και 207 του Ν. 4820/2021, σε περίπτωση κενών στο προσωπικό λόγω αναστολών εργασίας, προβλέπεται η πρόσληψη συμβασιούχων με συμβάσεις τρίμηνης διάρκειας, σε περίπτωση δε αναστολής καθηκόντων, δεν διακόπτεται η καταβολή ασφαλιστικών εισφορών και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του προσωπικού.

Δείτε την περίληψη των αποφάσεων εδώ

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
send