logo-print

Εταιρείες - τεχνοβλαστοί (spin - offs): σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου

Ρυθμίσεις για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών με σκοπό την εμπορική αξιοποίηση των ερευνητικών αποτελεσμάτων ΑΕΙ και Ερευνητικών Κέντρων

07/09/2021

07/09/2021

Τα υποκειμενικά και αντικειμενικά όρια της συμφωνίας περί διαιτησίας

ΔΙΑΙΤΗΣΙΑ

Ανώνυμες Εταιρίες

Σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση τέθηκε το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ρυθμίσεις για τις Εταιρείες - Τεχνοβλαστούς».

Οι «Εταιρείες -Τεχνοβλαστοί» (spin-offs) των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (ΑΕΙ) και των Ερευνητικών Κέντρων, είναι κεφαλαιουχικές εταιρείες που ιδρύονται από ακαδημαϊκό ή ερευνητικό προσωπικό των εν λόγω ερευνητικών οργανισμών προς τον σκοπό της εμπορικής αξιοποίησης των ερευνητικών αποτελεσμάτων και της γνώσης που παράγουν στο πλαίσιο της δραστηριότητάς τους στον οργανισμό.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, κωδικοποιείται σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο ο τρόπος ίδρυσης και λειτουργίας μίας εταιρείας τεχνοβλαστού, με κύριο σκοπό την απλοποίηση των διαδικασιών, την άρση των ασαφειών που έχουν εντοπιστεί στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο και τον εκσυγχρονισμό αυτού.

Ειδικότερα, με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο τίθενται σαφείς ορισμοί αναφορικά με τις εταιρείες – τεχνοβλαστούς και ρυθμίζονται οι προϋποθέσεις και η διαδικασία ίδρυσης των εν λόγω εταιρειών. Περαιτέρω, καθορίζονται ο τρόπος συμμετοχής των ερευνητών σε αυτές, η σχέση των εταιρειών αυτών με τους ερευνητικούς οργανισμούς και οι όροι της σχετικής σύμβασης, ο τρόπος συμμετοχής του Ερευνητικού Οργανισμού στις εν λόγω εταιρείες και η κατανομή των εισπραχθέντων δικαιωμάτων στους εταίρους, καθώς και το πλαίσιο συμμετοχής στις εταιρείες τρίτων προσώπων επενδυτών. Εισάγονται δε κίνητρα για την ίδρυση και λειτουργία εταιρειών – τεχνοβλαστών.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, το προτεινόμενο νομοσχέδιο στοχεύει στην κωδικοποίηση και βελτίωση των υφιστάμενων διατάξεων για την ίδρυση και λειτουργία των εταιρειών αυτών, οι οποίες είναι διάσπαρτες, ασαφείς και ελλιπείς, ώστε στο εξής ο καθένας να γνωρίζει εύκολα και απλά πώς ιδρύεται και ποιοι είναι οι κανόνες λειτουργίας μίας εταιρείας - τεχνοβλαστού.

Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αφορούν κυρίως στους Ερευνητικούς Οργανισμούς και στους Ερευνητές της χώρας, αλλά και σε κάθε επενδυτή που σκοπεύει να επενδύσει στις εν λόγω εταιρείες. Κατά την αιτιολογική έκθεση, δεδομένου του επενδυτικού ενδιαφέροντος για τις εν λόγω και τις start-up εταιρείες στην Ελλάδα, οι προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να πολλαπλασιάσουν το ενδιαφέρον αυτό, γεγονός που συνεπάγεται οφέλη για την ελληνική οικονομία.

Μπορείτε να συμμετέχετε στη διαβούλευση έως την 17η Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Παρασκευή και ώρα 22.00, εδώ.

Η παραγραφή των εγκλημάτων

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση