logo-print

Είναι νόμιμη η υποχρέωση επίδειξης ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για την είσοδο στα κτίρια του Ευρωκοινοβουλίου;

Γεν. Δικαστήριο ΕΕ: «Δεν αναστέλλεται η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου - Απορρίπτονται οι αιτήσεις αναστολής»

02/12/2021

02/12/2021

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Με τις δημοσιευθείσες στις 30-11-2021 διατάξεις του επί ασφαλιστικών μέτρων, ο Πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) ανακάλεσε τις διατάξεις του, της 5ης Νοεμβρίου 2021, T-710/21 R Roos κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου και T-711/21 R ID κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου και απέρριψε τις αιτήσεις αναστολής οι οποίες ασκήθηκαν από ευρωβουλευτές και λοιπό προσωπικό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά της απόφασης του Προεδρείου του Κοινοβουλίου δυνάμει της οποίας απαιτείται επίδειξη ψηφιακού πιστοποιητικού COVID για την είσοδο στα κτίριά του.

Ιστορικό της υπόθεσης

Στις 27 Οκτωβρίου 2021, το Προεδρείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου εισήγαγε έκτακτους κανόνες σχετικά με την υγεία και την ασφάλεια για την πρόσβαση στα κτίρια του Κοινοβουλίου στους τρεις τόπους εργασίας του (Βρυξέλλες, Στρασβούργο και Λουξεμβούργο). 

Κατ’ ουσίαν, η απόφαση αυτή έχει στόχο να θέσει ως προϋπόθεση εισόδου στα κτίρια του Κοινοβουλίου την επίδειξη πιστοποιητικού Covid-19 εμβολιασμού, διαγνωστικού ελέγχου και  ανάρρωσης, ή αντίστοιχου πιστοποιητικού, κατ’ εφαρμογήν του κανονισμού (ΕΕ) 2021/953 [κανονισμός σχετικά με πλαίσιο για την έκδοση, την επαλήθευση και την αποδοχή διαλειτουργικών πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της COVID-19, διαγνωστικού της ελέγχου και ανάρρωσης από αυτή (Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ) με σκοπό να διευκολυνθεί η ελεύθερη κυκλοφορία κατά τη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19]. Η απόφαση αυτή εφαρμόζεται σε όλα τα πρόσωπα που επιθυμούν να εισέλθουν στα εν λόγω κτίρια.

Αρκετοί ευρωβουλευτές, υπάλληλοι, διαπιστευμένοι κοινοβουλευτικοί βοηθοί και άλλο προσωπικό του Κοινοβουλίου προσέφυγαν ενώπιον του ΓΔΕΕ επιδιώκοντας την ακύρωση της ανωτέρω απόφασης. Επιπλέον, με αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, ζήτησαν από τον Πρόεδρο του ΓΔΕΕ να διατάξει την αναστολή της εκτέλεσης της ως άνω απόφασης, μέχρις ότου εκδοθεί η απόφαση επί της ουσίας.

Με διατάξεις της 5ης Νοεμβρίου 2021 (T-710/21 R Roos κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου και T-711/21 R ID κ.λπ. κατά Κοινοβουλίου), o Πρόεδρος του ΓΔΕΕ διέταξε προσωρινά οι προσφεύγοντες να έχουν την δυνατότητα να εισέρχονται στους χώρους του Κοινοβουλίου βάσει αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test). Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος, έπρεπε να ακολουθεί έλεγχος ανίχνευσης με τη μοριακή μέθοδο PCR. Σε περίπτωση θετικού αποτελέσματος από τον τελευταίο αυτό έλεγχο, το Κοινοβούλιο μπορούσε να αρνηθεί την είσοδο των προσφευγόντων στους χώρους του.

Το πλήρες κείμενο των διατάξεων (T-710/21 R και T-711/21 R) είναι διαθέσιμο στα γαλλικά στην ιστοσελίδα CURIA

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

send