logo-print

Σκάνδαλο “Qatargate”: Απορρίφθηκε η προσφυγή της Ε. Καϊλή κατά του αιτήματος της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως και της απόφασης ανακοίνωσης του αιτήματος της Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου

Για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας της

17/01/2024

18/01/2024

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Επιμέλεια: Γεώργιος Π. Κανέλλος

Με τη δημοσιευθείσα στις 16.01.2024 διάταξή του, το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΓΔΕΕ) απέρριψε την προσφυγή της Εύας Καϊλή κατά του αιτήματος της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως για άρση της κοινοβουλευτικής ασυλίας της πρώτης και της αποφάσεως της Προέδρου του Κοινοβουλίου να ανακοινώσει στην ολομέλεια το αίτημα αυτό.

Ιστορικό της υπόθεσης

Βασιζόμενη σε έρευνα που διενεργήθηκε με αντικείμενο τη διαχείριση των βουλευτικών αποζημιώσεων, η Ευρωπαία Γενική Εισαγγελέας Laura Kövesi ζήτησε, στις 15 Δεκεμβρίου 2022, από την Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Roberta Metsola να άρει την κοινοβουλευτική ασυλία της Ε. Καϊλή, πρώην αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η R. Metsola αποφάσισε να ανακοινώσει το αίτημα αυτό στην ολομέλεια του Κοινοβουλίου, παραπέμποντάς το στην επιτροπή νομικών υποθέσεων. 

Η Ε. Καϊλή άσκησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσφυγή ζητώντας να ακυρωθεί τόσο το αίτημα της Ευρωπαίας Γενικής Εισαγγελέως όσο και η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Με τη διάταξή του αυτή, το Γενικό Δικαστήριο απέρριψε την προσφυγή της Ε. Καϊλή ως απαράδεκτη στο σύνολό της, με την αιτιολογία ότι οι επίμαχες πράξεις δεν υπόκεινται σε προσφυγή. Το αίτημα άρσης της ασυλίας είναι προκαταρκτικό μέτρο, αναγκαίο προς διασφάλιση της αποτελεσματικότητας των ερευνών, όταν η ασυλία της οποίας απολαύει το ενδιαφερόμενο πρόσωπο συνιστά εμπόδιο στην έρευνα που το αφορά. Δεν συνεπάγεται, καθ’ εαυτό, την άρση της ασυλίας της Ε. Καϊλή και δεν μπορεί να έχει αντίκτυπο στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις της. 

Το Γενικό Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι στις προαναφερθείσες πράξεις δεν διατυπώνεται κάποια οριστική θέση ούτε της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας ως προς την έρευνα που έχει κινηθεί εις βάρος της Ε. Καϊλή, ούτε του Κοινοβουλίου ως προς τη νομική της κατάσταση. Επιπλέον, οι πράξεις αυτές δεν παράγουν δεσμευτικά έννομα αποτελέσματα ικανά να θίξουν τα συμφέροντά της, μεταβάλλοντας ουσιωδώς τη νομική της κατάσταση. 

Το Γενικό Δικαστήριο έκρινε ότι, μέχρι την έκδοση της τελικής αποφάσεως του Κοινοβουλίου, η Ε. Καϊλή εξακολουθεί να απολαύει της προστασίας των προνομίων και των ασυλιών που απονέμονται από το δίκαιο της Ένωσης.

Γίνεται υπόμνηση ότι η προσφυγή ακυρώσεως αποσκοπεί στην ακύρωση πράξεων των οργάνων της Ένωσης που αντιβαίνουν στο δίκαιο της Ένωσης. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις, τα κράτη μέλη, τα όργανα της Ένωσης και οι ιδιώτες μπορούν να ασκήσουν προσφυγή ακυρώσεως ενώπιον του Δικαστηρίου ή του Γενικού Δικαστηρίου. Αν η προσφυγή είναι βάσιμη, η πράξη ακυρώνεται. Το καθού όργανο της Ένωσης οφείλει να καλύψει το ενδεχόμενο κενό δικαίου που δημιουργεί η ακύρωση της πράξεως.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου και εντός δύο μηνών και δέκα ημερών από της κοινοποιήσεώς της μπορεί να ασκηθεί αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα.

Το πλήρες κείμενο της απόφασης είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα CURIA

O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
send