logo-print

Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για την οπαδική βία

Ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας, την ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, τα e-sports και άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας

04/03/2022

04/03/2022

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Σε επεξεργασία στις επιτροπές βρίσκεται το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού με τίτλο «Μέτρα αντιμετώπισης της οπαδικής βίας, ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων, αθλητικός εθελοντισμός, πνευματικός αθλητισμός, ηλεκτρονικός αθλητισμός (e-sports), εργασιακός αθλητισμός, άλλες διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της αθλητικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις»

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, η οπαδική βία στη σύγχρονη μορφή της εμφανίζεται ανεξέλεγκτη και άκρως επικίνδυνη για την κοινωνική αρμονία, πλήττοντας ανεπανόρθωτα το αξιακό σύστημα της κοινωνίας και απειλώντας άμεσα την ηθική της τάξη. Σε πολλές περιπτώσεις, πράξεις βίας πηγάζουν από την παραβατική κουλτούρα των οργανωμένων οπαδών.

Με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις, παρέχονται τα θεσμικά εργαλεία για την αυστηροποίηση και την αποτελεσματικότερη εφαρμογή προγενέστερων ρυθμίσεων για τις λέσχες φιλάθλων, το πλαίσιο ποινών και τα διοικητικά μέτρα κατά της βίας, ώστε να θωρακιστεί το θεσμικό οπλοστάσιο απέναντι σε πράξεις οπαδικής βίας.

Διαβάστε επίσης: Καταγραφή τηλεδιάσκεψης μέσω Zoom: Πρόστιμο 200.000 ευρώ στην Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου της Ισπανίας

Πιο συγκεκριμένα, ενισχύεται το θεσμικό πλαίσιο αντιμετώπισης της οπαδικής βίας μέσω της αυστηροποίησης των όρων στέγασης και λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, καθώς και της θεσμοθέτησης ενός σαφούς πλαισίου προϋποθέσεων προσωρινής αναστολής ή ανάκλησης της άδειας λειτουργίας των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους στις περιπτώσεις που μέλη τους επιδεικνύουν παραβατική συμπεριφορά, ενώ προβλέπεται και η σύσταση Ψηφιακού Μητρώου Μελών Λεσχών Φιλάθλων.

Περαιτέρω, προβλέπεται η αύξηση των κατώτατων ορίων ποινών για αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, που ανάγονται σε αντιπαλότητα μεταξύ οπαδών αθλητικών ομάδων, η ανεξαίρετη απαγόρευση αναστολής εκτέλεσης της ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων σε περιπτώσεις αναβολής της εκδίκασης τέτοιων εγκλημάτων, η ενίσχυση του πλαισίου επιβολής διοικητικών προστίμων και ποινών σε βάρος του αθλητικού σωματείου, του τμήματος αμειβομένων αθλητών (Τ.Α.Α.) ή της αθλητικής ανώνυμης εταιρείας (Α.Α.Ε.) που έχει αναγνωρίσει λέσχη φιλάθλων, όταν παραβιάζεται η υποχρέωση άσκησης ελέγχου και εποπτείας επ’ αυτής και η προσωρινή αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους έως την 31η.7.2022.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων τροποποιείται το άρθρο 41ΣΤ του Ν. 2725/1999 και καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα, για όσους έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα, αυστηροποιείται το πλαίσιο ποινών ως προς τα κατώτατα όρια αυτών για τα αδικήματα βίας με αφορμή αθλητικές εκδηλώσεις ή αθλητικό υπόβαθρο, προβλέπεται η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων είτε σε περίπτωση αναβολής της εκδίκασης, είτε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ για τα ίδια αδικήματα απαγορεύεται τόσο η μετατροπή, όσο και η αναστολή εκτέλεσης των ποινών (προτεινόμενη διάταξη άρθρου 4).

Ακόμη, τροποποιείται το άρθρο 41Θ του N. 2725/1999 και προβλέπεται ότι και στις περιπτώσεις παραβίασης περιοριστικών όρων ή παρεπόμενων ποινών εφαρμόζονται οι παρ. 6 και 8 του άρθρου 41ΣΤ, δηλ. η υποχρεωτική επιβολή περιοριστικών όρων είτε σε περίπτωση αναβολής της εκδίκασης, είτε στο πλαίσιο της αυτόφωρης διαδικασίας, ενώ απαγορεύεται τόσο η μετατροπή, όσο και η αναστολή εκτέλεσης των ποινών (προτεινόμενη διάταξη άρθρου 5).

Δείτε αναλυτικά το σχέδιο νόμου και την αιτιολογική έκθεση στο hellenicparliament.gr.

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος
Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
send