logo-print

Σε πρότυπη δίκη ενώπιον του ΣτΕ το ζήτημα της εγκυρότητας της ηλεκτρονικής κοινοποίησης πράξεων της φορολογικής διοίκησης (ΠΝ 6/2022)

Με την πράξη αυτή αναστέλλεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες ανακύπτει το ίδιο ζήτημα

05/05/2022

09/05/2022

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Η Επιτροπή του άρθρου 1 παρ. 1 του ν. 3900/2010 αποφάσισε, με την υπ’ αριθμ. ΠΝ 6/2022 πράξη της, να εισαχθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή της αιτούσας, η οποία εκκρεμεί ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς, και αφορά στο ζήτημα της εγκυρότητας της ηλεκτρονικής κοινοποίησης πράξεων που εκδίδει σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) η φορολογική διοίκηση.

Συγκεκριμένα, με την γενόμενη δεκτή αίτησή της,   η αιτούσα ζήτησε, κατ’ επίκληση του άρθρου 1 παρ. 1 του Ν. 3900/2010, την εισαγωγή προς εκδίκαση στο Συμβούλιο της Επικρατείας της εκκρεμούς ενώπιον του Διοικητικού Πρωτοδικείου Λιβαδειάς προσφυγής της για την ακύρωση απόφασης της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της Α.Α.Δ.Ε. (απορριπτικής προηγούμενης ενδικοφανούς προσφυγής).

Η Επιτροπή δέχθηκε ότι με την ως άνω προσφυγή τίθεται προς εξέταση ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος, με συνέπειες σε ευρύτερο κύκλο προσώπων. Συγκεκριμένα, τίθεται το ζήτημα εάν για την έγκυρη ηλεκτρονική κοινοποίηση πράξεων που εκδίδει σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (Ν. 4174/2013) η φορολογική διοίκηση, κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 5 αυτού, θα πρέπει να έχει προηγηθεί σχετική δήλωση – επιλογή του φορολογούμενου ή άλλου προσώπου της ηλεκτρονικής επίδοσης εγγράφων στο Εθνικό Μητρώο Επικοινωνίας Πολιτών, σύμφωνα με τη διάταξη του άρθρου 29 παρ. 3 του Ν. 4727/2020 (Α’ 184).

Με την πράξη αυτή αναστέλλεται η εκδίκαση των εκκρεμών υποθέσεων, στις οποίες ανακύπτει το ίδιο ζήτημα

Δείτε την πράξη της Επιτροπής, όπως δημοσιεύθηκε στο adjustice.gr

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Αγωγή περί κλήρου
send