logo-print

ΔΣΑ: Νομοθετική επίλυση του ζητήματος της ορκωμοσίας νέων δικηγόρων (Χριστούγεννα, Πάσχα και Αύγουστο)

01/08/2022

02/08/2022

Η φορολογική ενημερότητα

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ​

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΤΣΟΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΘΗΝΩΝ

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ενόψει της προφορικής ενημέρωσης ότι φέτος τον Αύγουστο για πρώτη φορά δεν θα πραγματοποιούνταν ορκωμοσίες νέων δικηγόρων στο Πρωτοδικείο Αθηνών, ο Αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Αλέξανδρος Μαντζούτσος ήρθε σε επαφή με τα αρμόδια όργανα Διοίκησης του Δικαστηρίου, και, μετά την αδυναμία εξεύρεσης λύσης, ανέλαβε την πρωτοβουλία και συνέταξε αυθημερόν Σχέδιο Τροπολογίας για τη ρητή κατοχύρωση στον Κώδικα Δικηγόρων του δικαιώματος των νέων δικηγόρων να ορκίζονται στο Πρωτοδικείο (Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο) κατά τις περιόδους Χριστουγέννων, Πάσχα και Αυγούστου, που δεν συνεδριάζει τριμελής σύνθεση του Εφετείου.

Μετά την παρέμβαση του Προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, κ. Δημήτρη Βερβεσού και τη συμβολή του Συμβούλου του ΔΣΑ, κ. Στέλιου Λεριού, η Βουλευτής Ν. Ηλείας, Δρ. Διονυσία – Θεοδώρα Αυγερινοπούλου κατέθεσε τη σχετική τροπολογία, η οποία, με την καθοριστική συμβολή του Υφυπουργού Δικαιοσύνης, κ. Γεώργιου Κώτσηρα, έγινε δεκτή και υπερψηφίστηκε στο πλαίσιο της ψήφισης του νομοσχεδίου «Διατάξεις για την απλοποίηση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, θέσπιση πλαισίου για την ανάπτυξη των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων, την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, την προστασία του περιβάλλοντος και λοιπές διατάξεις».

Επισυνάπτεται η σχετική τροπολογία.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών ευχαριστεί όλους όσοι συνέβαλαν στην οριστική επίλυση του ζητήματος σε λιγότερο από 48 ώρες.

Αναμένουμε την άμεση και απρόσκοπτη εφαρμογή της νέας διάταξης από το Πρωτοδικείο Αθηνών ως απολύτως αυτονόητη!

*** Ενόψει των ανωτέρω, όσες-όσοι συνάδελφοι επιθυμείτε να ορκιστείτε μέσα στον Αύγουστο, μπορείτε να προσέρχεστε στο Πρωτοδικείο Αθηνών (κτήριο 6, γρ. 107), τις εργάσιμες ημέρες και ώρα 11.30 π.μ., ώστε να παραλαμβάνετε από τη γραμματεία το σχέδιο πρακτικού ορκωμοσίας και να ορκίζεστε στις 12 το μεσημέρι, που συνεδριάζει το αυτόφωρο.

Προσοχή, να έχετε μαζί σας:

α) το ΦΕΚ διορισμού (ολόκληρο) και

β) την αστυνομική ταυτότητα.

*** ΚΕΙΜΕΝΟ ΟΡΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥ

Σύμφωνα με άρθρο 24 παρ. 3, 4, 5 του Κώδικα Δικηγόρων:

“3. Ο τύπος του χριστιανικού όρκου έχει ως εξής:

«Ορκίζομαι ενώπιον του Θεού να είμαι πιστός στην πατρίδα και το δημοκρατικό πολίτευμα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους που συμφωνούν με αυτό, να ακολουθώ τις παραδόσεις του δικηγορικού λειτουργήματος, να εκπληρώνω τα καθήκοντά μου έναντι των εντολέων μου ευσυνείδητα, να υπερασπίζομαι τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των πολιτών και κατοίκων της χώρας και να αντιστέκομαι με κάθε μέσο εναντίον οποιουδήποτε επιχειρεί να καταλύσει το Σύνταγμα με τη βία.»

4. Αν ο δικηγόρος πιστεύει σε θρησκεία ή δόγμα που ορίζει άλλο τύπο όρκου, δίνει τον όρκο σύμφωνα με αυτόν τον τύπο, στον οποίο όμως περιέχεται το υπόλοιπο, εκτός του θρησκευτικού στοιχείου, μέρος του όρκου της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου.

5. Αν ο δικηγόρος προτιμά να δώσει πολιτικό όρκο, αντικαθίσταται από τον τύπο της παραγράφου 3 του παρόντος άρθρου το θρησκευτικό στοιχείο και τίθενται οι λέξεις «Δηλώνω επικαλούμενος την τιμή και τη συνείδηση μου"

Δείτε τη σχετική τροπολογία στο dsa.gr

Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο - Βιβλιοθήκη Δικάιου Κτηματολογίου Νο 24
Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
send