logo-print

Fortnite: Πρόστιμο 520 εκατ. δολαρίων για παραβίαση της νομοθεσίας για την ιδιωτική ζωή των παιδιών και dark patterns

Η Epic θα καταβάλει πρόστιμο 275 εκατ. δολαρίων για παραβίαση του νόμου περί απορρήτου των παιδιώ και 245 εκατ. δολάρια σε επιστροφές χρημάτων για ανεπιθύμητες χρεώσεις

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση

Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κατέληξε σε συμφωνία με την εταιρεία Epic Games, Inc., δημιουργό του δημοφιλούς βιντεοπαιχνιδιού Fortnite, προκειμένου η τελευταία να πληρώσει συνολικά 520 εκατομμύρια δολάρια για παραβιάσεις της νομοθεσίας περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής ανηλίκων (275 εκατ. δολάρια) και αποζημιώσει σε καταναλωτές (275 εκατ. δολάρια).

Τα ποσά αυτά αποτελούν ρεκόρ για την FTC σε υποθέσεις που αφορούν gaming.

«Η Epic έθεσε τα παιδιά και τους εφήβους σε κίνδυνο μέσω των χαλαρών πρακτικών απορρήτου της και κόστισε στους καταναλωτές εκατομμύρια σε παράνομες χρεώσεις μέσω της χρήσης σκοτεινών μοτίβων», δήλωσε ο Samuel Levine, Διευθυντής του Γραφείου Προστασίας Καταναλωτών της FTC. 

«Σύμφωνα με τις προτεινόμενες συμφωνίες, η εταιρεία θα πρέπει να αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της, να επιστρέψει εκατομμύρια στους καταναλωτές και να πληρώσει μια ποινή ρεκόρ για τις παραβιάσεις της ιδιωτικής ζωής της», κατέληξε ο Levine.

Παραβιάσεις ιδιωτικής ζωής

Η FTC ισχυρίστηκε ότι η Epic παραβίασε τον Κανονισμό COPPA συλλέγοντας προσωπικές πληροφορίες από παιδιά κάτω των 13 ετών που έπαιξαν Fortnite, χωρίς να ειδοποιήσουν τους γονείς τους ή να λάβουν επαληθεύσιμη συγκατάθεση των γονέων τους. 

Η Epic παραβίασε επίσης την απαγόρευση του νόμου FTC κατά των αθέμιτων πρακτικών, επιτρέποντας από προεπιλογή την επικοινωνία συνομιλίας με φωνή και κείμενο σε πραγματικό χρόνο για παιδιά και εφήβους. 

Οι υπάλληλοι της Epic εξέφρασαν ανησυχία για τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις της. Ήδη από το 2017, οι υπάλληλοι της Epic προέτρεψαν την εταιρεία να αλλάξει τις προεπιλεγμένες ρυθμίσεις για να απαιτήσει από τους χρήστες να συμμετέχουν στη φωνητική συνομιλία, επικαλούμενοι την ανησυχία τους για τον αντίκτυπο ιδιαίτερα στα παιδιά.

Παράνομα σκοτεινά μοτίβα (dark patterns)

Στο πλαίσιο μίας ξεχωριστής καταγγελίας, η FTC ισχυρίστηκε ότι η Epic χρησιμοποίησε σκοτεινά μοτίβα για να εξαπατήσει τους παίκτες να κάνουν ανεπιθύμητες αγορές και να αφήσει τα παιδιά να συγκεντρώνουν μη εξουσιοδοτημένες χρεώσεις χωρίς καμία έγκριση από τους γονείς τους:

Η Epic φέρεται να αγνόησε περισσότερα από ένα εκατομμύριο παράπονα χρηστών και επανέλαβε τις ανησυχίες των εργαζομένων ότι «τεράστιος» αριθμός χρηστών χρεώνονταν άδικα. 

Χρησιμοποιώντας εσωτερικές δοκιμές, η Epic απέκρυψε σκόπιμα τις λειτουργίες ακύρωσης και επιστροφής χρημάτων για να κάνει πιο δύσκολη την εύρεση τους.

Ως μέρος της προτεινόμενης διοικητικής εντολής με την FTC σχετικά με τις παράνομες πρακτικές χρέωσης της εταιρείας, η Epic πρέπει να πληρώσει 245 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για την παροχή επιστροφών χρημάτων στους καταναλωτές.

​Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στο ftc.gov

Πηγή: ftc.gov
Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Πολυκώδικας - Απρίλιος 2023

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΑ ΕΡΓΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ