logo-print

ΗΠΑ: Εκτελεστικό απόσπασμα για ορισμένες θανατικές ποινές εξετάζει το Άινταχο

22/03/2023

24/03/2023

Περιουσιακά Εγκλήματα απλό

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΑΔΑΜ ΠΑΠΑΔΑΜΑΚΗΣ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Πολιτείτα του Άινταχο σχεδιάζει να επιτρέψει σε εκτελεστικά αποσπάσματα να αναλαμβάνουν τις εκτελέσεις όταν δεν είναι εφικτή η χρήστη θανατηφόρου ένεσης, σύμφωνα με νέο νομοσχέδιο που υπερψηφίστηκε τη Δευτέρα.

Τα εκτελεστικά αποσπάσματα θα χρησιμοποιηθούν μόνο εφόσον η πολιτεία δεν είναι σε θέση να προμηθευτεί τα φάρμακα που χρειάζονται για τις θανατηφόρες ενέσεις - και εφόσον η προγραμματισμένη εκτέλεσή ενός θανατοποινίτη έχει ήδη αναβληθεί πολλές φορές λόγω έλλειψης ναρκωτικών.

Η κίνηση των νομοθετών του Άινταχο ακολουθεί την πρακτική άλλων πολιτειών που τα τελευταία χρόνια προσπαθούν να αναβιώσουν παλαιότερες μεθόδους εκτέλεσης λόγω δυσκολιών στην απόκτηση φαρμάκων που απαιτούνται για προγράμματα θανατηφόρων ενέσεων.

Οι φαρμακευτικές εταιρείες ολοένα και περισσότερο απαγορεύουν τη χρήση των φαρμάκων τους, σημειώνοντας ότι έχουν ως σκοπό να σώσουν ζωές και όχι να τις αφαιρούν.

Ο Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης του Άινταχο, Brad Little, έχει εκφράσει την υποστήριξή του για τη θανατική ποινή, αλλά γενικά δεν σχολιάζει τη νομοθεσία προτού κληθεί να υπογράψει ή να ασκήσει βέτο.

Μόνο το Μισισίπι, η Γιούτα, η Οκλαχόμα και η Νότια Καρολίνα έχουν επί του παρόντος νόμους που επιτρέπουν τα εκτελεστικά αποσπάσματα εάν δεν είναι διαθέσιμες άλλες μέθοδοι εκτέλεσης.

Πηγή: apnews.com
ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ: Ο ΝΕΟΣ Ν. 5090/2024
Ειδικό Ενοχικό Δίκαιο - 3η έκδοση
send