logo-print

Βία κατά υπαλλήλου της ΑΑΔΕ – Απόρριψη αναστολής λόγω μη προσκόμισης της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠρΠατρών Ν19/2023)

Αίτηση ανάκλησης απόφασης – Χαρακτήρας διαφοράς ως φορολογικής η μη

27/03/2023

31/03/2023

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δεκτή έγινε από το Διοικητικό Πρωτοδικείο Πατρών αίτηση ανάκλησης απόφασης, με την οποία είχε απορριφθεί ως απαράδεκτη η αίτηση αναστολής της αιτούσας λόγω μη προσκόμισης της προβλεπόμενης στο άρθρο 203 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ. δήλωσης περιουσιακής κατάστασης (ΔΠρΠατρών Ν19/2023).

Πιο αναλυτικά, με την προσβαλλόμενη απόφαση απορρίφθηκε αίτηση αναστολής κατά απόφασης της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία είχε αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος της αιτούσας, με την αιτιολογία της χρήσης βίας, από διαφορετικό υπαίτιο πρόσωπο, σε βάρος ελεγκτή υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε. με αφορμή τον διενεργηθέντα φορολογικό έλεγχο, που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη του υπαλλήλου αυτού. Η εν λόγω αίτηση αναστολής απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση ως απαράδεκτη, με την αιτιολογία ότι, αν και η ένδικη διαφορά ήταν φορολογική, δεν περιλήφθηκε στην αίτηση η προβλεπόμενη στο άρθρο 203 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ. δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της αιτούσας, η από μέρους της μη προσκόμιση της δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, κατά την άσκηση της αίτησης αναστολής, οφείλεται σε δικαιολογημένη αμφιβολία της περί του εάν η ένδικη διαφορά έχει τον χαρακτήρα «φορολογικής εν γένει διαφοράς», κατ' άρθρο 203 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ., ενόψει της ιδιομορφίας και της σπανιότητάς της. Προσκόμισε δε την εν λόγω δήλωση περιουσιακής κατάστασης ενώπιον του δικαστηρίου της ανάκλησης, ζητώντας να ληφθεί αυτή υπόψη ως νέο στοιχείο, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρο 205 του Κ.Δ.Δ.

Το δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τον ανωτέρω ισχυρισμό της αιτούσας περί εύλογης αμφιβολίας της για τη φορολογική ή μη φύση της ένδικης σε βάρος της κύρωσης, έκανε δεκτή την προσκομιζόμενη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ως νέο στοιχείο, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 205 του Κ.Δ.Δ.

Ακολούθως, έκανε δεκτή την αίτηση ανάκλησης της προσβαλλόμενης απόφασης και, εν συνεχεία, προέβη σε εξέταση της αίτησης αναστολής κατά της απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Απόσπασμα απόφασης

1. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, για την άσκηση της οποίας καταβλήθηκε το νόμιμο παράβολο (βλ. το . ηλεκτρονικό παράβολο Γ.Γ.Π.Σ. και το οικείο αποδεικτικό εξόφλησης μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής, ALPHA BANK), ζητείται η ανάκληση της υπ' αριθμ. Ν10/2023 απόφασης του παρόντος Δικαστηρίου. Με την προσβαλλόμενη απόφαση απορρίφθηκε αίτηση αναστολής που άσκησε η αιτούσα (με αρ. κατάθεσης ΑΝ./24.11.2022) κατά της υπ' αριθμ. πρωτ. ΔΕΛΘ.ΕΞ/2022ΕΜΠ/15.11.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, με την οποία είχε αποφασισθεί η αναστολή λειτουργίας του καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος (πιτσαρία) της αιτούσας, που λειτουργεί στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας (.), για χρονικό διάστημα τεσσάρων (4) μηνών, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β' της παραγράφου 3 του άρθρου 13 Α του ν. 2523/1997 (Α' 179), με την αιτιολογία της χρήσης βίας, από διαφορετικό υπαίτιο πρόσωπο, σε βάρος ελεγκτή υπαλλήλου της Α.Α.Δ.Ε. με αφορμή διενεργηθέντα στις 7.8.2022 φορολογικό έλεγχο, που είχε ως αποτέλεσμα τη σωματική βλάβη του υπαλλήλου αυτού.

Η εν λόγω αίτηση αναστολής απορρίφθηκε με την προσβαλλόμενη απόφαση ως απαράδεκτη, με την αιτιολογία ότι, αν και η ένδικη διαφορά ήταν φορολογική, δεν περιλήφθηκε στην αίτηση η προβλεπόμενη στο άρθρο 203 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ. δήλωση περιουσιακής κατάστασης.

2. Επειδή, στο άρθρο 205 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας (κυρωθέντος με το άρθρο πρώτο του ν. 2717/1999) ορίζεται ότι: «1. Αν γίνει εν όλω ή εν μέρει δεκτή η αίτηση, διατάσσεται η ολική ή μερική αναστολή εκτέλεσης της προσβαλλόμενης με την αντίστοιχη προσφυγή πράξης. ... 5. Οι αποφάσεις που εκδίδονται για την αίτηση αναστολής μπορούν να ανακληθούν εν όλω ή εν μέρει, ύστερα από αίτηση διαδίκου ή τρίτου που έχει έννομο συμφέρον, αν η αίτηση ανάκλησης στηρίζεται σε νέα στοιχεία. Κατά την εκδίκαση της αίτησης αυτής εφαρμόζονται αναλόγως οι διατάξεις των άρθρων 200 έως και 205. ... ».

3. Επειδή, με την κρινόμενη αίτηση, η αιτούσα προβάλλει ότι η από μέρους της μη προσκόμιση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, κατά την άσκηση της από 24.11.2022 αίτησης αναστολής, οφείλεται σε δικαιολογημένη αμφιβολία της περί του εάν η ένδικη διαφορά έχει τον χαρακτήρα «φορολογικής εν γένει διαφοράς», κατ' άρθρο 203 παρ. 2 του Κ.Δ.Δ., ενόψει της ιδιομορφίας και της σπανιότητας της. Επικαλείται δε και προσκομίζει την από 24.1.2023 δήλωση περιουσιακής κατάστασης, συνημμένη στο παρόν δικόγραφο της αίτησης ανάκλησης, και ζητεί να ληφθεί αυτή υπόψη ως νέο στοιχείο, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρο 205 του Κ.Δ.Δ.

4. Επειδή, όπως έχει κριθεί, είναι δυνατή η ανάκληση απόφασης που εκδόθηκε επί αίτησης αναστολής, με βάση την προαναφερόμενη διάταξη, εφόσον ο αιτών, προς υποστήριξη της αίτησης του, επικαλείται και προσκομίζει νέα κρίσιμα στοιχεία, τα οποία, πάντως, αναφέρονται στο αιτιολογικό έρεισμα της εν λόγω απόφασης (ΔΕφΠειρ 37/2017 σε Συμβ., βλ. και ΔΕφΑΘ 50-51/2022 σε Συμβ., ΔΕφΚομ 1/2020 σε Συμβ.). Εν προκειμένω, το Δικαστήριο, λαμβάνοντας υπόψη τον ανωτέρω ισχυρισμό της αιτούσας περί εύλογης αμφιβολίας της για τη φορολογική ή μη φύση της ένδικης σε βάρος της κύρωσης, δέχεται την ως άνω προσκομιζόμενη δήλωση περιουσιακής κατάστασης ως νέο στοιχείο, κατά την έννοια της παραγράφου 5 του άρθρου 205 του Κ.Δ.Δ. Ως εκ τούτου, η παρούσα αίτηση ανάκλησης πρέπει να γίνει δεκτή και να ανακληθεί η Ν10/2023 απόφαση του Δικαστηρίου (προσωρινή δικαστική προστασία- Προεδρική διαδικασία), εν συνεχεία δε να εξετασθεί, κατ' ουσίαν, η με αριθμό και ημερομηνία κατάθεσης ΑΝ./24.11.2022 αίτηση αναστολής της αιτούσας κατά της υπ' αριθμ. πρωτ. Αθ.ΕΞ/2022ΕΜΠ/15.11.2022 απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Δείτε αναλυτικά την απόφαση στο dsanet.gr

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κώδικας Ποινικής Δικονομίας -Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - Τόμος Ι - Β έκδοση

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send