logo-print

Ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι κρατουμένων (Γνωμ. ΕισΑΠ 4/2023)

Συμπερίληψη ή μη κρατουμένων, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα με αποστέρηση πολιτικών δικαιωμάτων σύμφωνα με τον προϊσχύοντα Ποινικό Κώδικα

25/04/2023

28/04/2023

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Η έναρξη της εκτέλεσης κατά τον ΚΠολΔ

Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου δημοσίευσε γνωμοδότηση αναφορικά με τη συμπερίληψη ή μη, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, κρατουμένων, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί αμετάκλητα με αποφάσεις, οι οποίες έχουν εκδοθεί πριν από την 1η Ιουλίου 2019 και διατάσσουν μερική ή ολική αποστέρηση των πολιτικών τους δικαιωμάτων (Γνωμ. ΕισΑΠ 4/2023).

Συγκεκριμένα, η Εισαγγελία επεσήμανε ότι σύμφωνα με τον ισχύοντα από 1η/7/2019 Ποινικό Κώδικα, η παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων καταργήθηκε, διότι κρίθηκε πλέον ως παρωχημένη. Αφού, λοιπόν, ο νέος ΠΚ θεωρεί τις αντίστοιχες αξιόποινες πράξεις «μη τιμωρητές» (και) με την παρεπόμενη ποινή της αποστέρησης των πολιτικών δικαιωμάτων, η εκτέλεση μιας τέτοιας παρεπόμενης ποινής, η οποία είχε επιβληθεί με τον προϊσχύοντα ΠΚ, παύει, ακόμη και αν πρόκειται για αμετάκλητη δικαστική απόφαση.

Ειδικά όσον αφορά το δικαίωμα του εκλέγειν στις βουλευτικές εκλογές, η διάταξη του άρθρου 51 παρ. 3 του Συντάγματος προβλέπει ότι ο νόμος μπορεί να το περιορίσει ως συνέπεια αμετάκλητης ποινικής καταδίκης για ορισμένα εγκλήματα.

Στην κωδικοποιημένη εκλογική νομοθεσία, όπως ισχύει σήμερα, προβλέπεται πλέον ότι στερούνται του δικαιώματος του εκλέγειν όσοι καταδικάζονται αμετάκλητα σε κάθειρξη για τα αδικήματα των κεφαλαίων 1-6 του δεύτερου βιβλίου του ΠΚ ή σε οποιαδήποτε ποινή για εγκλήματα του Στρατιωτικού Ποινικού Κώδικα που επισείουν την ποινή της ισόβιας κάθειρξης ή σε ισόβια κάθειρξη για κάθε άλλο αδίκημα (άρθρο 5 παρ. 1 ΠΔ 26/2012).

Σύμφωνα με τη γνώμη της Εισαγγελίας, κατά τη σύνταξη των ειδικών εκλογικών καταλόγων των κρατουμένων, οι οποίοι κατά τις προκηρυχθείσες βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2023 θα ψηφίσουν στα εκλογικά τμήματα που θα οργανωθούν σε κάθε Σωφρονιστικό Κατάστημα της χώρας σύμφωνα με το άρθρο 5 παρ. 1 του Σωφρονιστικού Κώδικα, δεν πρέπει να ληφθούν υπόψη τυχόν υπάρχουσες καταδικαστικές αποφάσεις ως προς το σκέλος που επιβάλλουν αποστέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων, αλλά οι περιορισμοί του δικαιώματος του εκλέγειν των κρατουμένων θα στηριχθούν αποκλειστικά στις διατάξεις των άρθρων 51 παρ. 3 του Συντάγματος και 5 παρ. 1 της κωδικοποιημένης Εκλογικής Νομοθεσίας (ΠΔ 26/2012), όπως το τελευταίο ισχύει μετά την αντικατάστασή του με το άρθρο 92 Ν. 4804/2021.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση στο eisap.gr

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Ποινικός Κώδικας Ι