logo-print

Τέλη περιαγωγής: Πάνω από 81% των κατοίκων της ΕΕ αξιοποιούν τη δυνατότητα κλήσης, SMS και δεδομένων κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουν

04/07/2023

04/07/2023

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Σύμφωνα με έρευνα του Ευρωβαρόμετρου της Επιτροπής σχετικά με τα τέλη περιαγωγής, πάνω από το 81% των κατοίκων της ΕΕ που ταξίδεψαν την τελευταία διετία γνωρίζουν ότι μπορούν να πραγματοποιούν κλήσεις, να αποστέλλουν μηνύματα SMS και να χρησιμοποιούν δεδομένα κινητής τηλεφωνίας χωρίς επιπλέον κόστος όταν ταξιδεύουν στην ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάιν και τη Νορβηγία, και αξιοποιούν τη δυνατότητα αυτή.

Σύμφωνα με την έρευνα, το 72% των ερωτηθέντων που ταξίδεψαν στο εξωτερικό, εντός της ΕΕ ή του ΕΟΧ, ταξιδεύουν μόνο μία ή δύο φορές τον χρόνο, ενώ το 28% ταξιδεύουν συχνότερα.

Το 71% όσων απάντησαν θεωρούν χρήσιμα τα SMS που λαμβάνουν κατά τη διέλευση των συνόρων, τα οποία τους παρέχουν εξατομικευμένες πληροφορίες σχετικά με την τιμολόγηση και τις επικοινωνίες έκτακτης ανάγκης.

Πάνω από το 80% όσων απάντησαν επιβεβαιώνουν ότι οι ποσοστώσεις περιαγωγής δεδομένων, οι οποίες υπόκεινται σε ορισμένα όρια γνωστά ως «πολιτική εύλογης χρήσης», επαρκούν για την κάλυψη των αναγκών τους, όταν ταξιδεύουν για αναψυχή, εργασία ή σπουδές. Ωστόσο, για να αποφύγουν πρόσθετες χρεώσεις, αρκετοί χρήστες περιορίζουν την κατανάλωση δεδομένων ή απενεργοποιούν την περιαγωγή δεδομένων στο κινητό τους.

Το 49% εξ αυτών το πράττουν περιστασιακά κατά τη διάρκεια της διαμονής τους. Κατά συνέπεια, η πληροφόρηση σχετικά με τα οφέλη της περιαγωγής έχει περιθώρια βελτίωσης.

Η Επιτροπή θα λάβει υπόψη πορίσματα της μελέτης όταν επανεξετάσει τους κανόνες της «πολιτικής εύλογης χρήσης», οι οποίοι διασφαλίζουν ότι οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να προσφέρουν διαρκώς υπηρεσίες δεδομένων κινητής τηλεφωνίας στους πελάτες τους όταν ταξιδεύουν, και μάλιστα σε εθνικές τιμές.

Οι κανόνες της ΕΕ για την περιαγωγή εφαρμόζονται από τον Ιούνιο του 2017. Το 2022 παρατάθηκαν κατά 10 έτη. Το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο για την περιαγωγή πραγματοποιήθηκε το 2018.

Η έρευνα του Ευρωβαρόμετρου και τα στοιχεία ανά χώρα είναι διαθέσιμα εδώ.

Πηγή: ec.europa.eu
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δίκαιο ακινήτων στην ολομέλεια του Αρείου Πάγου-Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 1

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

send