logo-print

Τέλος στις χρεώσεις roaming εντός ΕΕ από σήμερα - Τι ισχύει εφεξής

Η περιαγωγή σαν στο σπίτι σας αφορά όλους όσοι ταξιδεύουν στην ΕΕ, εκτός της χώρας όπου ζουν, εργάζονται ή φοιτούν

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τέλος στα τέλη περιαγωγής βάζει από σήμερα η Ευρωπαϊκή Ένωση για όλους τους ταξιδιώτες εντός ΕΕ.

Η κατάργηση πρόσθετων επιβαρύνσεων για τους ταξιδιώτες, οι οποίοι καλούν, στέλνουν μηνύματα ή πλοηγούνται στο διαδίκτυο μέσω των κινητών συσκευών τους όταν βρίσκονται στο εξωτερικό, αποτέλεσε μία από τις μεγαλύτερες επιτυχίες στην Ευρώπη.

Δεδομένου ότι οι συμβάσεις κινητής τηλεφωνίας και οι δέσμες δεδομένων που προσφέρονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση διαφέρουν σημαντικά μεταξύ των κρατών μελών, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θεσπίσει διασφαλίσεις προκειμένου να επιτευχθεί η περιαγωγή σε εγχώριες τιμές για όλους, καθώς και για να αποφευχθούν οι βλαβερές παρενέργειες σε εγχώριες αγορές

Όπως επισημαίνει ο Συνήγορος του Καταναλωτή, οι καταναλωτές οι οποίοι επισκέπτονται παραμεθόριες – νησιωτικές ή ηπειρωτικές - περιοχές της χώρας, που γειτνιάζουν με τρίτες χώρες π.χ. Βόρεια Ελλάδα, νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, θα πρέπει να είναι προσεκτικοί γιατί, στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν αυξημένες χρεώσεις περιαγωγής, λόγω της σύνδεσης με δίκτυα των γειτονικών χωρών που δεν είναι μέλη της Ε.Ε..

Για την αποφυγή ανεπιθύμητων χρεώσεων συστήνεται στους καταναλωτές η αλλαγή των ρυθμίσεων των κινητών συσκευών τους, ώστε να μη γίνεται αυτόματη σύνδεση με τα δίκτυα χωρών που δεν είναι κράτη μέλη της Ένωσης και, ως εκ τούτου, δεν υπάγονται στους νέους κανόνες για την κατάργηση της περιαγωγής.

Καμία επιπλέον χρέωση για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων ή διαδικτυακή πλοήγηση στο εξωτερικό

Η ΕΕ καταργεί τα τέλη περιαγωγής για όλους όσοι ταξιδεύουν περιοδικά στην ΕΕ, εξασφαλίζοντας παράλληλα ότι οι φορείς εκμετάλλευσης (πάροχοι υπηρεσιών) θα είναι εξοπλισμένοι με τα εργαλεία για να αντιμετωπίσουν ενδεχόμενη κατάχρηση των κανόνων.

Από την 15η Ιουνίου 2017 η κατανάλωση περιαγωγής σας θα αφαιρείται από τον εγχώριο όγκο κίνησής σας.

Διαβάστε επίσης: Η αρχή του τέλους για το "The Pirate Bay"; Νόμιμος ο αποκλεισμός του σύμφωνα με το Δικαστήριο της ΕΕ

Η περιαγωγή σαν στο σπίτι σας αφορά όλους όσοι ταξιδεύουν στην ΕΕ, εκτός της χώρας όπου ζουν, εργάζονται ή φοιτούν.

Μέτρα διασφάλισης

Η Περιαγωγή σαν στο σπίτι σας δεν προσφέρεται να χρησιμοποιηθεί ως λύση μόνιμης περιαγωγής. Έχουν προβλεφθεί διασφαλίσεις, φιλικές στον καταναλωτή, για την αποτροπή καταχρήσεων.

Οι φορείς εκμετάλλευσης μπορούν να ανιχνεύσουν πιθανές καταχρήσεις βάσει της ισορροπίας περιαγωγής και εγχώριας χρήσης κατά τη διάρκεια ενός τετραμήνου: σε περίπτωση που ένας πελάτης περνά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου του στο εξωτερικό και καταναλώνει περισσότερο στο εξωτερικό απ’ ό,τι στη χώρα του κατά τη διάρκεια των τεσσάρων μηνών, μπορεί ο πάροχος να ζητήσει από τον πελάτη να αποσαφηνίσει την κατάσταση εντός 14 ημερών.

Αυτός ο επιπλέον έλεγχος θα αφορά μόνο τους πελάτες που ταξιδεύουν εντατικά, δηλαδή λιγότερο από το 1 % των πελατών.

Δεν θα επηρεάσει εκείνους που συνδέονται τακτικά με το εγχώριό τους δίκτυο, όπως οι μεθοριακοί εργαζόμενοι.

Αν ένας χρήστης παραμένει μόνιμα εκτός της χώρας όπου εκδόθηκε η κάρτα SIM, μπορεί ο πάροχος να επιβάλει μικρή επιπλέον χρέωση, που δεν θα υπερβαίνει το μέγιστο ποσό που μπορούν να χρεώνουν μεταξύ τους οι φορείς εκμετάλλευσης για τη χρήση των δικτύων τους από πελάτες περιαγωγής: το πολύ 0,032 EUR ανά λεπτό φωνητικής κλήσης το πολύ 0,01 EUR ανά SMS το πολύ 7,7 EUR ανά GB δεδομένων*

*Από την 1η Ιανουαρίου 2018: 6,00 EUR ανά GB, που θα μειώνεται ετησίως έως τα 2,50 EUR/GB έως το 2022 (οι τιμές θα επανεξεταστούν το 2019). 

Για εγχώριες προσφορές με πολύ χαμηλές τιμές, θα μπορούσαν, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, να ισχύσουν όρια για την περιαγωγή δεδομένων σε εγχώριες τιμές ώστε να αποφευχθούν αυξήσεις στις εγχώριες τιμές. Εφόσον εφαρμοστούν, τα όρια αυτά θα εξασφαλίσουν την κάλυψη των αναγκών των περισσότερων ταξιδιωτών.

Περισσότερες πληροφορίες και απαντήσεις σε συχνές ερωτήσεις σχετικά με το τέλος των χρεώσεων roaming μπορείτε να βρείτε εδώ.

Επίτομο Εργατικό Δίκαιο

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΖΕΡΔΕΛΗΣ / ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΓΟΥΛΑΣ

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send