logo-print

Επιβολή κυρώσεων για αυθαίρετες κατασκευές σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος στη Μύκονο

Κατόπιν της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη

17/08/2023

28/08/2023

Airbnb Η πολεοδομική αντιμετώπιση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΙΣΣΑΣ

Το δικαίωμα ιδιοκτησίας και η αναγκαστική απαλλοτρίωση -Κατ άρθρο ερμηνεία

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολίτης προσέφυγε στον Συνήγορο του Πολίτη, διαμαρτυρόμενη για την ολιγωρία του Δήμου Μυκόνου να προχωρήσει στην ανάκληση της άδειας λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος λόγω πολεοδομικών παραβάσεων.

Το εν λόγω κατάστημα λειτουργούσε σε οίκημα στο οποίο κατασκευάστηκε οροφή από σκυρόδεμα, χωρίς άδεια, η οποία κρίθηκε αυθαίρετη και τελεσίδικα κατεδαφιστέα μετά την απόφαση του αρμόδιου συμβουλίου πολεοδομικών θεμάτων και αμφισβητήσεων Σύρου.

Ο Συνήγορος του Πολίτη τόνισε ότι, σύμφωνα με την πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, η άδεια ιδρύσεως και λειτουργίας καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος χορηγείται για συγκεκριμένο χώρο, κατόπιν ελέγχου της καταλληλότητας και της νομιμότητας του κτιρίου και ζήτησε την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων, με την ανάκληση της άδειας λειτουργίας και τη σφράγιση αυτού.

Στη συνέχεια η Ανεξάρτητη Αρχή ενημερώθηκε ότι το κατάστημα ξεκίνησε τη λειτουργία του με νέα επωνυμία με τη διαδικασία της γνωστοποίησης, σύμφωνα με το νεότερο νομοθετικό πλαίσιο.

Επισήμανε ότι, εν προκειμένω πάσχει η γνωστοποίηση καθώς το κατάστημα δεν πληροί τα δικαιολογητικά/νομιμοποιητικά στοιχεία (π.χ άδεια δόμησης, εξαίρεση από κατεδάφιση κ.λ.π.), τα οποία θα πρέπει να τηρούνται στο φάκελο του καταστήματος, δεδομένου ότι η αυθαίρετη κατασκευή – οροφή κρίθηκε τελεσίδικα κατεδαφιστέα, γεγονός ήδη γνωστό στους νέους ιδιοκτήτες.

Κατόπιν της διαμεσολάβησης του Συνηγόρου του Πολίτη, η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου Μυκόνου αποφάσισε την προσωρινή διακοπή λειτουργίας της επιχείρησης και τη σφράγιση του καταστήματος έως και την αποκατάσταση της νομιμότητας αναφορικά με τις αυθαίρετες κατασκευές που κρίθηκαν κατεδαφιστέες. 

Πηγή: synigoros.gr
H διεθνής δικαιοδοσία διασυνοριακών διάφορων εταιριών κατά τον κανονισμό 1215/2012 - ΠΠΠ Νο 7 -
Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας