logo-print

Δικαστικοί υπάλληλοι: Ενημέρωση για το bonus επίτευξης στόχων [ΑΠ29/2023]

Ανακοίνωση της Ομοσπονδίας Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος

23/08/2023

28/08/2023

Tα πρόδηλα σφάλματα στο κτηματολογικό δίκαιο Βιβλιοθήκη Δικαίου Κτηματολογίου Νο 20

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ - ΔΗΜΗΤΡΑΣ

Ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα - 5η έκδοση καλλιτεχνικό

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Ανακοίνωση αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής του bonus επίτευξης στόχων εξέδωσε η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος.

Αναλυτικά αναφέρεται:

Λόγω των εύλογα πολλών ερωτημάτων συναδέλφων μας σχετικά με το ζήτημα καταβολής του BONUS επίτευξης στόχων, όπως αυτό προσδιορίζεται με τον Ν.4940/2022 (ΦΕΚ112Α΄/2022): «Σύστημα στοχοθεσίας, αξιολόγησης και ανταμοιβής για την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της δημόσιας διοίκησης και άλλες διατάξεις για το ανθρώπινο δυναμικό του δημοσίου τομέα», οφείλουμε να διευκρινίσουμε, σε σχέση με τις περαιτέρω εξελίξεις τα εξής:

1ο) Όπως ήδη έχουμε ενημερώσει με προηγούμενη ανακοίνωσή μας, μετά από προηγηθείσες διαβουλεύσεις με εκπροσώπους της Παγκόσμιας Τράπεζας που είχε οριστεί από το υπουργείο ως Τεχνικός Σύμβουλος για το θέμα, για λόγους που επίσης είχαμε εκθέσει προφορικά, αλλά και εγγράφως και έγιναν αποδεκτοί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, για ισόποση καταβολή του σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, δεδομένου ότι οι Δικαστικοί Υπάλληλοι είχαν εκπληρώσει για το έτος 2022 κατά 120% τους στόχους, καθ΄ομολογία μάλιστα των εκπροσώπων της Παγκόσμιας Τράπεζας.

2ο) Ουδέποτε μέχρι τέλους της θητείας του κ.Τσιάρα δεν μας δόθηκε κάποιο σχέδιο της Κ.Υ.Α. που επρόκειτο να συνταχθεί, αλλά και το πόρισμα της Παγκόσμιας Τράπεζα, παρά το γεγονός ότι επανειλημμένα είχε αυτό ζητηθεί από μέρους της ΟΔΥΕ.

3ο) Κατά τη συνάντηση της ΟΔΥΕ με τον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, στις 18 Ιουλίου 2023, ο κ. Φλωρίδης μας έδωσε ένα σχέδιο Κ.Υ.Α. (που προφανώς είχε συνταχθεί από την προηγούμενη ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης) και ζήτησε την άποψη της ΟΔΥΕ, προκειμένου να το υπογράψει και να προχωρήσει στην υλοποίησή της. Αυτή ήταν και η πρώτη φορά που η ΟΔΥΕ έλαβε επίσημα γνώση των προθέσεων του υπουργείου.

4ο) Δυστυχώς, το σχέδιο της Κ.Υ.Α. που μας δόθηκε, δεν είχε καμιά απολύτως καμία σχέση με τα συμφωνηθέντα, αφού προβλέπει: α)την χορήγηση του 50% του χορηγούμενου κατ΄ έτος ποσού, σε όλους τους δικαστικούς υπαλλήλους και αυτό με κλιμάκωση τριών βαθμίδων ανάλογα με τις αποδοχές του κάθε υπαλλήλου, δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη κατηγορία εκπαίδευσης και Μ.Κ. και β)για το υπόλοιπο 50% του χορηγούμενου κατ΄ έτος ποσού, την καταβολή του μόνο στο ¼ των υπαλλήλων, σύμφωνα με την πρόταση-εισήγηση, που θα κάνει ο Προϊστάμενος της Γραμματείας της κάθε Δικαστικής Υπηρεσίας και θα την υπογράφει ο αντίστοιχος Διευθύνων/-ουσα της Δικαστικής Υπηρεσίας.

5ο) Προφανώς και εκφράσαμε την ριζική διαφωνία μας για τον τρόπο κατανομής που όριζε το σχέδιο της Κ.Υ.Α. και σε μεταγενέστερη συνάντηση με την Διευθύντρια του Γραφείου του Υπουργού, στην οποία εκτέθηκαν αναλυτικά και με συγκεκριμένη επιχειρηματολογία οι απόψεις και το αίτημα της ΟΔΥΕ για την ισόποση καταβολή του «BONUS» σε όλους τους Δικαστικούς Υπαλλήλους, συμφωνήθηκε να μην υπογραφεί η Κ.Υ.Α. από τον Υπουργό και στις αρχές Σεπτεμβρίου να γίνει νέα συνάντηση με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, όπου θα τεθούν εκ νέου οι προτάσεις μας.

Συναδέλφισσες και συνάδελφοι,

Οφείλουμε να διευκρινίσουμε ότι, σε καμία περίπτωση το BONUS επίτευξης στόχων, δεν αναπληρώνει τις διαχρονικές απώλειες των Δικαστικών Υπαλλήλων από το 2011 και μετά, που ξεπερνούν στην πλειονότητα των περιπτώσεων το 30% των μισθολογικών τους απολαβών. Και βεβαίως η καταβολή οποιασδήποτε έκτακτης παροχής (όπως είναι το BONUS επίτευξης στόχων), δεν αναστέλλει την διαχρονική διεκδίκησή μας για την επαναφορά του επιδόματος Ειδικών Συνθηκών και της πραγματικής πληρωμής των χιλιάδων ωρών υπερωριακής απασχόλησης, διεκδικήσεις που θέσαμε άμεσα και στον νέο Υπουργό Δικαιοσύνης, τόσο προφορικά, όσο και με σχετικό Υπόμνημα που του καταθέσαμε κατά τη συνάντηση της 18.7.2023. Άλλωστε τα καθημερινά παραδείγματα υπερεργασίας και δύσκολων συνθηκών, που βιώνουν οι συνάδελφοί μας στα δικαστήρια, τα αντιλήφθηκαν και πρόσφατα δικηγόροι, δημοσιογράφοι και όλοι όσοι βρέθηκαν αυτές τις μέρες στα δικαστήρια της Αθήνας και των Χανίων, όπου εξελίσσονταν οι πολύωρες διαδικασίες της προσαγωγής και της ανάκρισης που αφορούσαν σημαντικές ποινικές υποθέσεις, όπως η δολοφονία του φιλάθλου στη Ν.Φιλαδέλφεια και τη εμπορίας βρεφών στα Χανιά. Και όλα αυτά στην περίοδο των θερινών δικαστικών διακοπών.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, σας καλούμε να συσπειρωθείτε στην Ομοσπονδία και στους Συλλόγους σας, να συμμετέχετε μαζικά στις διαδικασίες και τις δράσεις μας, προκειμένου να διεκδικήσουμε μαχητικά τα αιτήματά μας και να προασπίσουμε τα εργασιακά μας δικαιώματα.

Αναπροσαρμογή επιχειρηματικών πιστωτικών συμβάσεων λόγω της οικονομικής κρίσης - Συμβολές Αστικού Νο 6

ΜΑΡΙΕΤΤΑ ΑΝΔΡΙΑΝΑΤΟΥ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ενοχικό Δίκαιο Ειδικό Μέρος