logo-print

Κάτω Σαξονία: Νόμιμος ο διορισμός του νέου Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων

Η απερχόμενη Επίτροπος είχε προσβάλει την απόφαση του κοινοβουλίου με την οποία δεν της δόθηκε η ευκαιρία για μια νέα θητεία, προβάλλοντας την έλλειψη προσόντων του διαδόχου της

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Ο νέος Επίτροπος Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων του γερμανικού κρατιδίου της Κάτω Σαξονίας Denis Lehmkemper μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του, έκρινε το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο του κρατιδίου, τέσσερις μήνες μετά το διορισμό του από το τοπικό κοινοβούλιο.

Αιτία για την καθυστέρηση αυτή υπήρξε η προσφυγή της απερχόμενης πλέον Επιτρόπου Barbara Thiel κατά της απόφασης για τον ορισμό του αντικαταστάτη της. Η Επίτροπος προσέβαλε την απόφαση λόγω της έλλειψης δημόσιας πρόσκλησης για υποβολή υποψηφιοτήτων, γεγονός που της στέρησε τη δυνατότητα να διεκδικήσει μια ακόμη θητεία στο τιμόνι της εποπτικής αρχής του κρατιδίου LfD Niedersachsen.

Η Επίτροπος Thiel ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2015, με τη θητεία της να παρατείνεται στις αρχές του 2023 για έξι μήνες, λόγω καθυστέρησης στη λήψη της σχετικής απόφασης.

Περαιτέρω, η Thiel προέβαλε τον ισχυρισμό πως η επιλογή του διαδόχου της έγινε κατά παράβαση του άρθρου 53 παρ.1 ΓΚΠΔ, που προβλέπει τον ορισμό μελών των εποπτικών αρχών με διαφανή διαδικασία, αλλά και της παραγράφου 2 του άρθρου, σύμφωνα με το οποίο «κάθε μέλος διαθέτει, ιδίως στον τομέα της προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, τα προσόντα, την εμπειρία και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την εκτέλεση των καθηκόντων του και την άσκηση των αρμοδιοτήτων του».

Σε αντίθεση με τις προβλέψεις αυτές, σύμφωνα με την προσφεύγουσα, ο νέος Επίτροπος δεν έχει ενασχόληση με το δίκαιο προστασίας προσωπικών δεδομένων, στη διάρκεια της καριέρας του ως δημοσίου λειτουργού.

Ο ισχυρισμός αυτός δεν έγινε δεκτός από το διοικητικό δικαστήριο του Ανόβερο, το οποίο απέρριψε την προσφυγή της Thiel. Σύμφωνα με το δικαστήριο, η μεν διαδικασία ήταν επαρκώς διαφανής, ο δε επιλεγείς Επίτροπος διαθέτει τα προσόντα που μνημονεύει ο Γενικός Κανονισμός, αφού είναι δικηγόρος με γνώση του δικαίου προστασίας δεδομένων μέσα από την ενασχόλησή του με τη δημόσια διοίκηση.

Το ανώτατο δικαστήριο συντάχθηκε με την απόφαση του πρωτοβάθμιου, διαχωρίζοντας όμως το σκεπτικό του ως προς την εφαρμογή του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων. Σύμφωνα με την απόφασή του, οι διατάξεις του άρθρου 53 ΓΚΠΔ δεν θεμελιώνουν δικαίωμα δικαστικής προσφυγής σε βάρος της απόφασης διορισμού μελών εποπτικής αρχής.   

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Πολυκώδικας Μάρτιος 2024 No 5