logo-print

Κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα: Νέο θεματικό δελτίο νομολογίας του Δικαστηρίου της ΕΕ

Τα Θεματικά δελτία νομολογίας συντάσσονται από τη Διεύθυνση Έρευνας και Τεκμηρίωσης του Δικαστηρίου και εκθέτουν τα κρίσιμα νομικά ζητήματα ορισμένων δικαστικών αποφάσεων επί συγκεκριμένων τομέων

06/10/2023

06/10/2023

Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21

Νέο θεματικό δελτίο νομολογίας εξέδωσε το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αντικείμενο τα κοινοτικά σχέδια και υποδείγματα.

Σύμφωνα με την εισαγωγή του δελτίου, το σχέδιο ή υπόδειγμα είναι δικαίωμα διανοητικής ιδιοκτησίας το οποίο προστατεύει την εμφάνιση ενός προϊόντος.

Ο Κανονισμός 6/2002 καθιέρωσε ένα σύστημα προστασίας ειδικά για την Ευρωπαϊκή Ένωση, με τη δημιουργία του κοινοτικού σχεδίου ή υποδείγματος.

Το κοινοτικό σχέδιο ή υπόδειγμα έχει ενιαίο χαρακτήρα και παράγει τα ίδια αποτελέσματα στο σύνολο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συγκεκριμένα, παρέχει στον δικαιούχο του, στο έδαφος της Ένωσης, το αποκλειστικό δικαίωμα να το χρησιμοποιεί και να απαγορεύει τη χρήση του από οποιονδήποτε τρίτο χωρίς τη συγκατάθεσή του. Η προστασία έχει διάρκεια 5 ετών με δυνατότητα παράτασης, κατά μέγιστο, έως 25 έτη.

Η καταχώριση των κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων πραγματοποιείται από το Γραφείο Διανοητικής Ιδιοκτησίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUIPO), το οποίο είναι επίσης αρμόδιο να εξετάζει τις αιτήσεις κήρυξης ακυρότητας των καταχωρισμένων κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων.

Κατά των σχετικών αποφάσεων μπορεί να ασκηθεί προσφυγή ενώπιον συμβουλίου προσφυγών του EUIPO.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλαμβάνεται προσφυγών με αίτημα την ακύρωση των αποφάσεων των συμβουλίων προσφυγών του EUIPO.

Κατά των αποφάσεων του Γενικού Δικαστηρίου μπορεί να ασκηθεί, ενώπιον του Δικαστηρίου, αναίρεση, η εξέταση της οποίας υπόκειται σε διαδικασία έγκρισης. Επιπλέον, αίτηση κήρυξης ακυρότητας κοινοτικού σχεδίου ή υποδείγματος μπορεί να υποβληθεί, σε εθνικό επίπεδο, ενώπιον δικαστηρίου κοινοτικών σχεδίων και υποδειγμάτων, βάσει ανταγωγής που ασκείται στο πλαίσιο αγωγής λόγω προσβολής δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας.

Εξάλλου, ο Κανονισμός 6/2002 προβλέπει επίσης την προστασία μη καταχωρισμένων κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων. Αυτά προστατεύονται για διάστημα 3 ετών από τη γνωστοποίησή τους εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στο πλαίσιο του παρόντος θεματικού δελτίου γίνεται μια επισκόπηση της νομολογίας σε υποθέσεις κοινοτικών σχεδίων ή υποδειγμάτων.

Η ελληνική έκδοση του θεματικού δελτίου είναι διαθέσιμη εδώ.

Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send