logo-print

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Αίτημα παροχής πληροφοριών στην AliExpress βάσει της Digital Services Act

Η Επιτροπή ζητά ενημέρωση για τα μέτρα που ελήφθησαν ως προς την πώληση παράνομων προϊόντων και σκευασμάτων

07/11/2023

07/11/2023

Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση

Στις 6 Νοεμβρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε επίσημα στην AliExpress αίτημα παροχής πληροφοριών βάσει της Πράξης για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες (DSA). Η Επιτροπή ζητά από την AliExpress να παράσχει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα που έχει λάβει για να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με τις εκτιμήσεις κινδύνων και τα μέτρα περιορισμού για την προστασία των καταναλωτών στο διαδίκτυο, ιδίως όσον αφορά τη διάδοση παράνομων προϊόντων στο διαδίκτυο, όπως τα πλαστά φάρμακα.

Ο Επίτροπος για την εσωτερική αγορά Τιερί Μπρετόν δήλωσε:

"Η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες δεν αφορά μόνο τη ρητορική μίσους, την παραπληροφόρηση και την παρενόχληση στον κυβερνοχώρο. Υπάρχει και για να διασφαλίσει την απομάκρυνση των παράνομων ή μη ασφαλών προϊόντων που πωλούνται στην ΕΕ μέσω πλατφορμών ηλεκτρονικού εμπορίου, συμπεριλαμβανομένου του αυξανόμενου αριθμού πλαστών και δυνητικά απειλητικών για τη ζωή φαρμάκων και φαρμακευτικών προϊόντων που πωλούνται στο διαδίκτυο."

Η AliExpress καλείται να παράσχει τις ζητηθείσες πληροφορίες στην Επιτροπή έως τις 27 Νοεμβρίου 2023. Με βάση την αξιολόγηση των απαντήσεων της AliExpress, η Επιτροπή θα εκτιμήσει τα επόμενα βήματα. Μεταξύ αυτών θα μπορούσε να είναι και η κίνηση διαδικασίας του άρθρου 66 DSA.

Σύμφωνα με το άρθρο 74 παρ. 2 DSA, η Επιτροπή μπορεί να επιβάλει πρόστιμα για ανακριβείς, ελλιπείς ή παραπλανητικές πληροφορίες σε απάντηση επί αιτήματος παροχής πληροφοριών. Σε περίπτωση μη απάντησης από την AliExpress, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να ζητήσει τις πληροφορίες με απόφαση. Στην περίπτωση αυτή, η μη απάντηση εντός της προθεσμίας μπορεί να οδηγήσει στην επιβολή περιοδικών χρηματικών ποινών.

Μετά τον χαρακτηρισμό της ως πολύ μεγάλης επιγραμμικής πλατφόρμας, η AliExpress υποχρεούται να συμμορφώνεται με το σύνολο των διατάξεων που εισήγαγε η Πράξη για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένης της αξιολόγησης και του μετριασμού των κινδύνων που σχετίζονται με τη διάδοση παράνομου και επιβλαβούς περιεχομένου και τυχόν αρνητικών επιπτώσεων στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων.

Από το δελτίο τύπου της Επιτροπής

Photo by Julie Viken from Pexels

O τόπος παροχής - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 11

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ένδικα Μέσα και Ανακοπές - Β έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

send