logo-print

Γενικό Δικαστήριο ΕΕ: Απόρριψη αγωγής κατά Frontex για παράνομα μέτρα των ελληνικών αρχών (T-136/22 Hamoudi κατά Frontex)

Το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι δεν αποδείχθηκε η παρουσία και εμπλοκή του ενάγοντος στο περιστατικό

14/12/2023

14/12/2023

Δικαιοδοσία και Εκτέλεση επί διασυνοριακών ευρπωαϊκών οικογενειακών διαφορών

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Απορρίπτεται αγωγή αποζημίωσης ασκηθείσα κατά του Frontex από Σύρο υπήκοο, ο οποίος υποστήριξε ότι στάλθηκε πίσω στη θάλασσα από την Ελλάδα προς την Τουρκία

Σύρος υπήκοος ισχυρίζεται ότι έφθασε στην Ελλάδα από την Τουρκία προκειμένου να ζητήσει άσυλο, πλην όμως την ίδια μέρα στάλθηκε πίσω στη θάλασσα. Σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής τον περισυνέλεξε και τον μετέφερε στην Τουρκία την επομένη.

Όπως υποστηρίζει, ενόσω βρισκόταν στη θάλασσα, ιδιωτικό ερευνητικό αεροσκάφος, το οποίο πετούσε για λογαριασμό του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (Frontex), εκτέλεσε επανειλημμένως πτήσεις πάνω από την περιοχή όπου βρισκόταν. Καθόσον ο ίδιος δεν ήταν σε θέση να ζητήσει άσυλο στην Τουρκία, διαβιούσε υπό καθεστώς παρανομίας με κίνδυνο επαναπροώθησης στη Συρία.

Με την αγωγή του ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Σύρος υπήκοος ζήτησε να υποχρεωθεί ο Frontex να του καταβάλει αποζημίωση συνολικού ποσού 500.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση για την ηθική βλάβη που υπέστη λόγω παράνομων μέτρων που φέρονται να έλαβαν σε βάρος του οι ελληνικές αρχές.

Με τη διάταξή του, το Γενικό Δικαστήριο εξετάζει τα αποδεικτικά στοιχεία που προσκόμισε ο Σύρος υπήκοος και απορρίπτει την αγωγή ως προδήλως νόμω αβάσιμη, με το σκεπτικό ότι δεν αποδείχθηκε το υποστατό της προβαλλόμενης ζημίας.

Ειδικότερα, το Γενικό Δικαστήριο κρίνει ότι οι προσκομισθείσες αποδείξεις είναι προδήλως ανεπαρκείς για να αποδείξουν, κατά τρόπο πειστικό, την παρουσία και την εμπλοκή του Σύρου υπηκόου στο επίμαχο περιστατικό. Κατά συνέπεια, είναι πρόδηλο ότι μία από τις προϋποθέσεις για τη στοιχειοθέτηση εξωσυμβατικής ευθύνης του Frontex, και συγκεκριμένα το υποστατό της προβληθείσας ζημίας, δεν πληρούται.

Κατά της αποφάσεως του Γενικού Δικαστηρίου και εντός δύο μηνών και δέκα ημερών από της κοινοποιήσεώς της μπορεί να ασκηθεί αναίρεση ενώπιον του Δικαστηρίου, περιοριζόμενη σε νομικά ζητήματα.

Από το ανακοινωθέν τύπου του Γενικού Δικαστηρίου

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποινικός Κώδικας Ι