logo-print

Digital Services Act: Επίσημη διαδικασία κατά του Χ κινεί η Επιτροπή βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει επίσημη διαδικασία για να αξιολογήσει κατά πόσον το X ενδέχεται να έχει παραβιάσει την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε τομείς που συνδέονται με τη διαχείριση κινδύνου, τον έλεγχο περιεχομένου, τα παραπλανητικά μοτίβα, τη διαφάνεια των διαφημίσεων και την πρόσβαση των ερευνητών σε δεδομένα.

Με βάση την προκαταρκτική έρευνα που έχει διεξαχθεί μέχρι στιγμής, μεταξύ άλλων βάσει ανάλυσης της έκθεσης εκτίμησης κινδύνου που υπέβαλε το X τον Σεπτέμβριο, της έκθεσης διαφάνειας του X που δημοσιεύτηκε στις 3 Νοεμβρίου, και των απαντήσεων του X σε επίσημο αίτημα παροχής πληροφοριών, οι οποίες, μεταξύ άλλων, αφορούσαν τη διάδοση παράνομου περιεχομένου στο πλαίσιο των τρομοκρατικών επιθέσεων της Χαμάς κατά του Ισραήλ, η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει επίσημη διαδικασία επί παραβάσει κατά του Χ βάσει της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες.

Η κ. Μαργκρέιτε Βέστεϊγιερ, εκτελεστική αντιπρόεδρος, δήλωσε: «Όσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος που ενέχουν οι μεγάλες πλατφόρμες για την κοινωνία μας, τόσο πιο συγκεκριμένες είναι οι απαιτήσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες. Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη κάθε παραβίαση των κανόνων μας. Και τα στοιχεία που διαθέτουμε επί του παρόντος επαρκούν για την κίνηση επίσημης διαδικασίας κατά του X. Η Επιτροπή θα διερευνήσει προσεκτικά τη συμμόρφωση του Χ με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, ώστε να διασφαλιστεί η προστασία των Ευρωπαίων πολιτών στο διαδίκτυο — όπως ορίζει ο κανονισμός».

Ο κ. Τιερί Μπρετόν, Ευρωπαίος επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή κίνηση επίσημης διαδικασίας κατά του Χ καθιστά σαφές ότι, με την πράξη για τις ψηφιακές υπηρεσίες, η εποχή που οι μεγάλες διαδικτυακές πλατφόρμες μπορούσαν να συμπεριφέρονται σαν να είναι στο απυρόβλητο λόγω μεγέθους, έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί. Διαθέτουμε πλέον σαφείς κανόνες, εκ των προτέρων υποχρεώσεις, ισχυρή εποπτεία, ταχεία επιβολή και αποτρεπτικές κυρώσεις, και θα αξιοποιήσουμε πλήρως την εργαλειοθήκη μας για την προστασία των πολιτών και των δημοκρατιών μας. Τώρα θα ξεκινήσουμε διεξοδική έρευνα ως προς τη συμμόρφωση του Χ με τις υποχρεώσεις της πράξης για τις ψηφιακές υπηρεσίες όσον αφορά την καταπολέμηση της διάδοσης και της υπερπροβολής παράνομου περιεχομένου και παραπληροφόρησης στην ΕΕ, τη διαφάνεια των πλατφορμών και τον σχεδιασμό της διεπαφής χρήστη».

Πρόκειται για την πρώτη επίσημη διαδικασία που κινείται από την Επιτροπή για την επιβολή του πρώτου οριζόντιου πλαισίου σε επίπεδο ΕΕ για την ευθύνη των διαδικτυακών πλατφορμών, μόλις 3 χρόνια από την υποβολή της σχετικής πρότασης από την Επιτροπή.

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κληρονομικό Δίκαιο Στ έκδοση

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ