logo-print

Χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου, χορήγηση και ανανέωση τίτλου διαμονής

Απόφαση της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη συμπλήρωση της ΚΥΑ για τον καθορισμό των δικαιολογητικών

17/01/2024

18/01/2024

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η επένδυση σε τίτλους ή τραπεζική κατάθεση με σκοπό την απόκτηση άδειας διαμονής στην Ελλάδα (Golden Visa)

ΣΠΗΛΙΟΣ ΜΟΥΖΟΥΛΑΣ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής δημοσίευσε απόφαση με θέμα την «Εφαρμογή της υπ’ αρ. 378422/4.8.2023 (Β’ 5080) κυα με θέμα: Συμπλήρωση της υπ’ αρ. 30825/2014 απόφασης των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών «Καθορισμός απαιτούμενων δικαιολογητικών για τη χορήγηση εθνικών θεωρήσεων εισόδου και για την χορήγηση και ανανέωση τίτλου διαμονής σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 4251/2014» (Β’ 1528)».

Στις 17.8.2023 δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η υπ’ αρ. 378422/2023 (Β' 5080) κοινή απόφαση των Υπουργών Εξωτερικών και Μετανάστευσης και Ασύλου, η οποία έλαβε ΑΔΑ: 6ΤΦΖ46ΜΔΨΟ-ΗΗΨ.

Με την ανωτέρω απόφαση, προστέθηκε στο άρθρο 1 της υπ’ αρ. 30825/2014 απόφασης η περίπτωση Ζ.4. «Άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας (Άδεια διαμονής τύπου «Μ.2»), η οποία χορηγείται σε πολίτες τρίτων χωρών ή ανιθαγενείς που εισήλθαν στην Ελλάδα ως ασυνόδευτοι ανήλικοι και έχουν ολοκληρώσει επιτυχώς τουλάχιστον τρεις (3) τάξεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα πριν από τη συμπλήρωση του εικοστού τρίτου έτους της ηλικίας τους, σύμφωνα με το άρθρο 161 παρ. 1 περ. γ’ του ν. 5038/2023 (Α’ 81).

Σε εφαρμογή των διατάξεων της υπ’ αρ. 378422/2023 κυα, για τη χορήγηση άδειας διαμονής της κατηγορίας «Άδεια διαμονής δεκαετούς διάρκειας (Άδεια διαμονής τύπου «Μ.2») απαιτείται η υποβολή των κοινών δικαιολογητικών του άρθρου 1 της υπ’ αρ. 30825/2014 απόφασης και, επιπλέον, τα ακόλουθα ειδικά δικαιολογητικά:

1) Έγγραφο της αρμόδιας Αρχής (της Υπηρεσίας Ασύλου ή της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης ή της Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου ή της αρμόδιας Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας), από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών εισήλθε στην Ελλάδα ως ασυνόδευτος ανήλικος ή κατέστη ασυνόδευτος μετά την είσοδό του στη Χώρα, σύμφωνα και με τις διατάξεις του άρθρου 66Α του ν. 4939/2022 (Α’ 111), όπως ισχύει.

Παρατίθενται ενδεικτικά έγγραφα, τα οποία δύναται να προσκομίσει ο αιτών:

α) Έγγραφο της Υπηρεσίας Ασύλου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου από το οποίο να προκύπτει ότι ο αιτών διεθνή προστασία έχει καταγραφεί ως ασυνόδευτος ανήλικος ενώπιον της Υπηρεσίας. Ενδεικτικά αναφέρεται το έντυπο ΦΟΡΜΑ_ΥΠΟΒΟΛΗΣ_ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ_ΔΙΕΘΝΟΥΣ_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, το οποίο λαμβάνει ο αιτών κατόπιν αιτήσεώς του για χορήγηση αντιγράφων φακέλου, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην επίσημη ιστοσελίδα του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου Υπηρεσίες Ασύλου | Applications.migration.gov.gr  ή

β) έγγραφο της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, από το οποίο να προκύπτει ότι ο πολίτης τρίτης χώρας ή ανιθαγενής καταγράφηκε ενώπιον της Υπηρεσίας ως ασυνόδευτος ανήλικος ή κατέστη ασυνόδευτος ανήλικος μετά την είσοδό του στη χώρα, όπως ενδεικτικά αναφέρονται τα έντυπα:

(1) ΦΟΡΜΑ_ΥΠΟΒΟΛΗΣ_ΑΙΤΗΜΑΤΟΣ_ΔΙΕΘΝΟΥΣ_ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ή (2) ΠΡΑΞΗ_ΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΥ_ΗΛΙΚΙΑΣ, ή

γ) Υπηρεσιακό Σημείωμα ή οποιαδήποτε άλλη Βεβαίωση καταγραφής τους ως ασυνόδευτοι ανήλικοι που εκδίδεται από την κατά τόπο αρμόδια Διεύθυνση ή Τμήμα  Αλλοδαπών της  Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, στο οποίο εκτός από τα προσωπικά στοιχεία του πολίτη τρίτης χώρας ή ανιθαγενή και τον χαρακτηρισμό του ως ασυνόδευτου ή ανηλίκου, αναγράφεται η τοποθέτησή του σε Δομή Επείγουσας Φιλοξενίας ή σε κέντρο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της πρώην Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και νυν Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας. Σημειώνεται ότι στο εν λόγω Υπηρεσιακό Σημείωμα σε τινές περιπτώσεις δεν περιλαμβάνεται χαρακτηρισμός του αλλοδαπού ως ασυνοδεύτου και η πληροφορία της ανηλικότητας προκύπτει από τα λοιπά στοιχεία του εγγράφου (π.χ. ημερομηνία γέννησης σε σχέση την ημερομηνία έκδοσης του εγγράφου). 

Σε περίπτωση που οι αιτούντες δεν κατέχουν Υπηρεσιακό Σημείωμα ή άλλη Βεβαίωση καταγραφής δύνανται κατόπιν αίτησής τους προς τις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες Αλλοδαπών να ζητήσουν τη χορήγηση Βεβαίωσης  αναφορικά με το ακριβές χρονικό διάστημα, κατά το οποίο είχαν καταγραφεί ως ασυνόδευτοι ανήλικοι από την ΕΛ.ΑΣ., ή

δ)Εναλλακτικώς των ανωτέρω ο αιτών δύναται να προσκομίσει Πράξη Τοποθέτησης Ασυνόδευτων Ανηλίκων σε Δομή Μακροχρόνιας Φιλοξενίας (του άρθρου 66Λ του ν. 4939/2022, όπως ισχύει), η οποία εκδίδεται από τη Μονάδα Διαχείρισης Αιτημάτων Στέγασης και Μετεγκαταστάσεων της πρώην Ειδικής Γραμματείας Προστασίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων και νυν Γενικής Γραμματείας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασία. Σημειώνεται ότι προ του Οκτωβρίου 2020 αρμόδιο όργανο για την έκδοση της ανωτέρω πράξης ήταν το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (Ε.Κ.Κ.Α.), εποπτευόμενο ν.π.δ.δ. του νυν Υπουργείου Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας.

Κατά τον έλεγχο γνησιότητας των ανωτέρω αναφερομένων δικαιολογητικών εγγράφων οι αρμόδιες Αρχές θα πρέπει να απευθύνονται στην αρχή έκδοσης: i) για τα έγγραφα υπό στοιχείο (α) στην Υπηρεσία Ασύλου, ii) για το έγγραφο υπό στοιχείο (β) στην Υπηρεσία Υποδοχής και Ταυτοποίησης, iii) για τα έγγραφα υπό στοιχείο (γ) στις αρμόδιες αστυνομικές Υπηρεσίες Αλλοδαπών και iv) για το υπό στοιχείο (δ) στη Γενική Γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.

2) Υπεύθυνη δήλωση του αιτούντος με θεώρηση του γνησίου της υπογραφής του ότι δεν έχει διακόψει τη διαμονή του στη χώρα για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των δύο (2) συναπτών ετών.

3) Αποδεικτικά επιτυχούς ολοκλήρωσης τουλάχιστον τριών (3) τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα πριν από τη συμπλήρωση του εικοστού τρίτου έτους της ηλικίας του αιτούντος.

Ο αιτών οφείλει να υποβάλει αποδεικτικά σπουδών, επιτυχούς ολοκλήρωσης τριών (3) τουλάχιστον τάξεων δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ελληνικού σχολείου στην Ελλάδα, καθένα από τα οποία αποδεικνύει ότι κρίθηκε άξιος προαγωγής στην επόμενη τάξη.

Πηγή: diavgeia.gov.gr

Νέος Οικοδομικός Κανονισμός Δ έκδοση Ν. 4067/2012
Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής