logo-print

Δημοσίευση στοιχείων ταυτότητας και ιατρικών δεδομένων ιερόδουλων που έχουν διαγνωστεί με HIV: Καταδίκη της Ελλάδας από το ΕΔΔΑ

Παραβίαση του άρθρου 8 της ΕΣΔΑ περί δικαιώματος σεβασμού της ιδιωτικής ζωής

23/01/2024

24/01/2024

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Πολιτειολογία

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στην υπόθεση O.G. κ.λπ. κατά Ελλάδας (αιτήσεις αριθ. 71555/12 και 48256/13) έκρινε πως η δημοσίευση των στοιχείων ταυτότητας και των ιατρικών δεδομένων ιερόδουλων που έχουν διαγνωστεί με HIV συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή.

Η υπόθεση αφορούσε τη δημοσίευση, με απόφαση των εθνικών αρχών, ιατρικών δεδομένων που αφορούσαν ιερόδουλες οι οποίες είχαν διαγνωστεί ως οροθετικές, καθώς και την κάλυψή τους από τα μέσα ενημέρωσης. Αφορούσε, επίσης, τις περιστάσεις υπό τις οποίες κλήθηκαν να υποβληθούν σε εξέταση αίματος.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έκρινε ομόφωνα ότι υπήρξαν δύο παραβιάσεις.

Συγκεκριμένα, έκρινε ότι υφίσταται παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής) της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα ανθρώπινα δικαιώματα, όσον αφορά δύο προσφεύγουσες, λόγω των αιματολογικών εξετάσεων στις οποίες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι οι αιματολογικές εξετάσεις στις οποίες υποχρεώθηκαν να υποβληθούν δύο προσφεύγουσες ισοδυναμούσαν με παρέμβαση στην ιδιωτική τους ζωή, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν ήταν σύμφωνο με το νόμο κατά την έννοια του άρθρου 8 της Σύμβασης, δεδομένου ότι οι επίμαχες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου θα έπρεπε να ήταν προβλέψιμες όσον αφορά τα αποτελέσματά τους για τους προσφεύγοντες. Ειδικότερα, η Δικαστήριο σημείωσε ότι καμία από τις διατάξεις που επικαλέστηκε η Κυβέρνηση δεν ήταν ικανή να δικαιολογήσει μια ιατρική επέμβαση, είτε αυτή διενεργείται από αστυνομικούς είτε από γιατρούς, όπως αυτή που επιβλήθηκε στις προσφεύγουσες.

Στη συνέχεια το δικαστήριο έκρινε ότι συντρέχει παραβίαση του άρθρου 8 (δικαίωμα σεβασμού της ιδιωτικής ζωής)  της Ευρωπαϊκής Σύμβασης και λόγω της δημοσίευσης στοιχείων που αφορούν τέσσερις προσφεύγουσες.

Το Δικαστήριο έκρινε ότι η δημοσίευση των δεδομένων των τεσσάρων προσφευγόντων ισοδυναμούσε με δυσανάλογη παρέμβαση στο δικαίωμά τους για σεβασμό της ιδιωτικής ζωής. Τα ονόματα των προσφευγόντων αυτών, οι φωτογραφίες τους και η πληροφορία ότι ήταν οροθετικές, είχαν αποθηκευτεί στην ιστοσελίδα του αστυνομικού τμήματος και μεταδόθηκαν από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ενώ ο εισαγγελέας δεν επιχείρησε να εξακριβώσει εάν υπήρχαν άλλα μέτρα, ικανά να εξασφαλίσουν μικρότερη έκθεση των προσφευγόντων στα μέσα ενημέρωσης, τα οποία θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί στην περίπτωσή τους.

Τέλος, το Δικαστήριο αποφάσισε να διαγράψει από τον κατάλογό του ορισμένα από τα αιτήματα που αφορούσαν πέντε προσφεύγοντες, τέσσερις εκ των οποίων είχαν πεθάνει. Επίσης, απέρριψε τις καταγγελίες ορισμένων προσφευγόντων ως εκπρόθεσμες ή λόγω μη εξάντλησης των ένδικων μέσων του εθνικού δικαίου.

Κατόπιν των ανωτέρω, το Δικαστήριο έκρινε ότι η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει συνολικά 70.000 ευρώ στις προσφεύγουσες για ηθική βλάβη.

Πηγή: echr.coe.int

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Δίκαιο εμπορικών δικαιοπραξιών/Αξιόγραφα-Ασφαλιστικό

ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΜΠΕΧΛΙΒΑΝΗΣ

ΕΦΗ ΤΖΙΒΑ

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΑΞΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

send