logo-print

Παράνομη αιμοληψία και προστασία προσωπικών δεδομένων

Μια υπόθεση στην Ισπανία, που αποκαλύφθηκε όταν νοσηλευόμενος ζήτησε να μάθει τα αποτελέσματα των εξετάσεών του

12/02/2024

15/02/2024

Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση
Διαδίκτυο & τεχνητή νοημοσύνη στο ελληνικό δίκαιο

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΖΕΚΟΣ

ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ

Αίσθηση προκάλεσε η αποκάλυψη της ισπανικής εφημερίδας El Pais σχετικά με την έρευνα της ισπανικής αρχής προστασίας δεδομένων AEPD σε περίπτωση παράνομης αιμοληψίας από ασθενείς σε νοσοκομείο της Σεβίλλης.

Τον Οκτώβριο του 2023, η AEPD δέχθηκε την καταγγελία ασθενούς, ο οποίος είχε νοσηλευτεί τον Μάρτιο του ίδιου έτους στο νοσοκομείο Virgen Macarena για επιπλοκές σε διαβητικό πόδι.

Σύμφωνα με την καταγγελία, ο ασθενής και καταγγέλλων ζήτησε από τον θεράποντα ιατρό του να πληροφορηθεί τα αποτελέσματα των αναλύσεων από το αίμα που του είχαν πάρει, με τον ιατρό να του απαντά πως δεν έχει ιδέα σε ποιες εξετάσεις αναφέρεται.

Ο ιατρός αναζήτησε και εντόπισε τους συναδέλφους του, που είχαν προχωρήσει στην αιμοληψία, οι οποίοι του έδωσαν την εξήγηση πως επρόκειτο για «ειδικές αναλύσεις».

Συνεχίζοντας την έρευνά του, ο ιατρός ανακάλυψε πως ο ασθενής του δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό περίεργης αιμοληψίας.

Κατά το χρονικό διάστημα από Μάρτιο μέχρι και Μάιο του έτους, το ίδιο είχε συμβεί και σε περισσότερους από 20 ακόμη νοσηλευόμενους στο νοσοκομείο.

Η καταγγελία κατέληγε με την αποκάλυψη πως τα δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί από τους ασθενείς χρησιμοποιήθηκαν για μια κλινική μελέτη που διεξήχθη από τους ιατρούς που τα είχαν λάβει, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν σε συνέδριο που διοργανώθηκε στο νοσοκομείο στις 25 Μαΐου του προηγούμενου έτους.

Η ισπανική αρχή προστασίας δεδομένων εξετάζει την υπόθεση, καθώς οι καταγγελλόμενοι ελέγχονται όχι μόνο για τη μη τήρηση των κανόνων ηθικής και δεοντολογίας στην κλινική έρευνα, αλλά και για την παραβίαση της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα.

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Ανώνυμες Εταιρίες