logo-print

Προσυμβατικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων προμηθειών

Ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου

04/04/2024

04/04/2024

Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Δημοσιεύτηκε η υπ’ αριθμ. 7/2023 ειδική έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου με τίτλο «Προσυμβατικός έλεγχος δημοσίων συμβάσεων προμηθειών: Ουσιώδεις πλημμέλειες χρονικής περιόδου από 1.1.2022 έως 30.6.2023».

Στη σύνοψη της ειδικής έκθεσης, η οποία έρχεται σε συνέχεια των εκθέσεων 5 και 6/2023 για τις δημόσιες συμβάσεις έργων και υπηρεσιών, αντίστοιχα, αναφέρεται ότι:

Κατά τη χρονική περίοδο από 1.1.2022 έως 30.6.2023, οι ουσιώδεις πλημμέλειες που, κατά κύριο λόγο, αναδείχθηκαν από το ΣΤ΄ Κλιμάκιο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κατά τον προσυμβατικό έλεγχο των, υπαγομένων στην αρμοδιότητά του, διαδικασιών ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, έχουν ως ακολούθως:

I. Επεκτάσεις του οικονομικού αντικειμένου συμβάσεων των οποίων τα κονδύλια και οι συμβατικές ποσότητες δεν είχαν, κατά τον χρόνο του ελέγχου, αναλωθεί κρίθηκαν ανεπίτρεπτες στο μέτρο που οι αναθέτουσες αρχές μπορούσαν να προμηθευθούν τις υπολειπόμενες ποσότητες και, εφόσον επέκειτο η πρόωρη εξάντλησή τους, να κινήσουν εγκαίρως νέες διαδικασίες σύναψης για την κάλυψη των μελλοντικών τους αναγκών.

II. Επί τροποποιητικών συμβάσεων με αντικείμενο την αναπροσαρμογή των συμβατικών τιμών των αγαθών, δεν τεκμηριώθηκε, σε δικαιολόγηση της αναπροσαρμογής αυτής, ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας των τροποποιούμενων συμβάσεων σε βάρος των προμηθευτών, συνεπεία του γενικότερου φαινομένου των ανατιμήσεων στις αγορές.

III. Ελλιπής κρίθηκε η τεκμηρίωση του προϋπολογισμού ορισμένων δημοσίων συμβάσεων, σε βαθμό που δεν επέτρεψε στον έλεγχο να επιβεβαιώσει τον εύλογο χαρακτήρα της εκάστοτε δημοσιονομικής επιβάρυνσης και τη διάθεση των δημοσίων πόρων υπό όρους διαφάνειας.

IV. Η προσφυγή αναθετουσών αρχών σε εξαιρετικές διαδικασίες ανάθεσης κρίθηκε αδικαιολόγητη σε περιπτώσεις προμηθειών στις οποίες δεν τεκμηριώθηκε πραγματική αδυναμία διενέργειας διαγωνισμών, κυρίως διότι οι ανάγκες στην κάλυψη των οποίων αποσκοπούσαν οι επίμαχες αναθέσεις δεν ήταν κατεπείγουσες, ούτε είχαν ανακύψει το πρώτον λόγω απρόβλεπτων περιστάσεων, αλλά, αντιθέτως, ήταν πάγιες και διαρκείς.

V. Τα κριτήρια οικονομικής και τεχνικής ικανότητας, που θεσπίσθηκαν για την επιλογή των αναδόχων σε ορισμένες διαδικασίες ανάθεσης, εισήγαγαν αδικαιολόγητες διακρίσεις μεταξύ των δυνητικών προμηθευτών των εκάστοτε ζητουμένων ειδών.

Η έκθεση είναι διαθέσιμη στον ιστότοπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου

Αοριστία και Νομική Αβασιμότητα της Αγωγής
Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send