logo-print

«Οδηγίες για το πρωινό»: Νέοι κανόνες από την ΕΕ για την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών

Επικαιροποιημένοι κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού

11/04/2024

16/04/2024

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις «οδηγίες για το πρωινό», την προσωρινή συμφωνία με το Συμβούλιο σχετικά με τους επικαιροποιημένους κανόνες για τη σύσταση, την ονομασία, την εμπορική σήμανση και την παρουσίαση ορισμένων τροφίμων πρωινού.

Οι νέοι κανόνες περιλαμβάνουν ρυθμίσεις για την ευδιάκριτη σήμανση της χώρας προέλευσης του μελιού στην ετικέτα, τη δημιουργία συστήματος «ιχνηλάτησης» του μελιού της ΕΕ, τη σαφέστερη σήμανση της περιεκτικότητας των χυμών φρούτων σε σάκχαρα, καθώς και νέους κανόνες για τα φρούτα σε μαρμελάδες.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Κοινοβουλίου, οι νέοι κανόνες στοχεύουν στην καταπολέμηση των εισαγωγών νοθευμένου μελιού από τρίτες χώρες, μέσω της υποχρεωτικής και ξεκάθαρης επισήμανσης της χώρας προέλευσης, ενώ θα δρομολογήσουν και τη δημιουργία ενός συστήματος καταγραφής της εμπορικής διαδρομής του προϊόντος.

Μεγάλο μέρος του μελιού που εισάγεται από χώρες εκτός ΕΕ είναι ύποπτο για νοθεία με ζάχαρη και παραμένει απαρατήρητο στην αγορά της ΕΕ. Για την αντιμετώπιση αυτής της απάτης και την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να καταστεί υποχρεωτική η ευδιάκριτη και σαφής επισήμανση, στο ίδιο οπτικό πεδίο με την ονομασία του προϊόντος, των χωρών από τις οποίες προέρχεται το μέλι, αντί να αναγράφεται μόνο αν προέρχεται από την ΕΕ ή όχι, όπως συμβαίνει επί του παρόντος για τα μείγματα μελιού. Πρέπει, επίσης, να αναγράφονται τα ποσοστά του μελιού που προέρχονται τουλάχιστον από τις τέσσερις πρώτες χώρες προέλευσης. Εάν αυτό δεν αντιπροσωπεύει περισσότερο από το ήμισυ του συνολικού μελιού, τα ποσοστά πρέπει να αναφέρονται για όλες τις χώρες.

Μετά από μελέτες σκοπιμότητας και για τον περαιτέρω περιορισμό της απάτης, η Επιτροπή θα προτείνει έναν μοναδικό κωδικό αναγνώρισης ή παρόμοια τεχνική για να μπορεί να ανιχνεύεται το μέλι μέχρι τους μελισσοκόμους. Συμφωνήθηκε, επίσης, ότι πρέπει να συσταθεί μια πλατφόρμα εμπειρογνωμόνων της ΕΕ για τη συλλογή δεδομένων με σκοπό τη βελτίωση των ελέγχων, την ανίχνευση της νοθείας στο μέλι και την παροχή συστάσεων για ένα σύστημα ιχνηλασιμότητας της ΕΕ που θα επιτρέπει τον εντοπισμό του μελιού μέχρι τον παραγωγό ή τον εισαγωγέα που το συλλέγει.

Παράλληλα, θα υπάρχει και σαφέστερη σήμανση σχετικά με την περιεκτικότητα των χυμών φρούτων σε σάκχαρα, καθώς και για την ελάχιστη περιεκτικότητα σε φρούτα στις μαρμελάδες.

Για τις μαρμελάδες, ο γενικός κανόνας είναι ότι πρέπει να χρησιμοποιούνται τουλάχιστον 450 γραμμάρια φρούτων για την παραγωγή 1 κιλού μαρμελάδας (500 γραμμάρια για υψηλής ποιότητας "έξτρα μαρμελάδα").

Με βάση την πρόταση του Κοινοβουλίου, συμφωνήθηκε επίσης ότι η ετικέτα "περιέχει μόνο φυσικά σάκχαρα" θα πρέπει να επιτρέπεται για τους χυμούς φρούτων. Επιπλέον, για να καλυφθεί η αυξανόμενη ζήτηση για προϊόντα με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη, συμφωνήθηκε ότι οι αναδιαμορφωμένοι χυμοί φρούτων μπορούν να φέρουν την ένδειξη "χυμός φρούτων με μειωμένη περιεκτικότητα σε ζάχαρη", εφόσον έχει αφαιρεθεί τουλάχιστον το 30% των φυσικών σακχάρων. Ωστόσο, οι παραγωγοί δεν μπορούν τότε να χρησιμοποιούν γλυκαντικά για να αντισταθμίσουν την επίδραση της μείωσης της ζάχαρης στη γεύση, την υφή και την ποιότητα του τελικού προϊόντος.

Η νέα δέσμη κανόνων πρέπει τώρα να εγκριθεί από το Συμβούλιο, προτού δημοσιευθεί στην Επίσημη Εφημερίδα της ΕΕ και τεθεί σε ισχύ 20 ημέρες αργότερα. Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν εφαρμόσει τους νέους κανόνες δύο χρόνια μετά την έναρξη ισχύος τους.

Πηγή: europarl.europa.eu 

Προσωπικές Εταιρείες
Πρόσθετοι λογοι αναιρέσεων κατά τον ΚΠΔ

Αθανάσιος Κ. Ζαχαριάδης

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ