logo-print

Διορισμός συγγενούς θανόντος δημοσίου υπαλλήλου (ΔΕφΑθ 416/2024)

Για τον διορισμό δεν αρκεί η επέλευση του θανάτου κατά την εκτέλεση της εργασίας ή εξ αφορμής αυτής, αλλά πρέπει να υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ υπηρεσίας και συμβάντος

16/04/2024

16/04/2024

Δίκαιο Δημοσίων Συμβάσεων Δ έκδοση

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΡΑΙΚΟΣ

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, Αριθμός Απόφασης: 416/2024 (Τμήμα Η’)

Αίτηση ακύρωσης κατά απόφασης της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων, με την απορρίφθηκε αίτηση του αιτούντος περί διορισμού του, ως τέκνου αποβιώσαντος εκπαιδευτικού σε κενή οργανική θέση στο Δημόσιο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Η αίτηση ακύρωσης ασκείται εμπροθέσμως.

Διατάξεις ν.2269/1994 (Α’218) και ερμηνεία ότι για τον διορισμό συγγενικού προσώπου θανόντος υπαλλήλου του Δημοσίου ή του ευρύτερου δημόσιου τομέα, δεν αρκεί μόνο ο θάνατος του υπαλλήλου να επήλθε κατά την εκτέλεση της εργασίας του ή εξ αφορμής αυτής, αλλά πρέπει να υφίσταται αιτιώδης σύνδεσμος μεταξύ της υπηρεσίας και του συμβάντος, ενώ, ενόψει του ότι εισάγεται εξαίρεση από το ισχύον σύστημα προσλήψεων, η κρίση σχετικά με το αν ο θάνατος του υπαλλήλου επήλθε κατά την εκτέλεση του υπηρεσιακού του καθήκοντος και εξαιτίας αυτού, θα πρέπει να αιτιολογείται πλήρως, κατά τρόπο μη επιδεχόμενο αμφισβήτηση και να τεκμηριώνεται επιστημονικά. Αρχικής και συμπληρωματικής Ε.Δ.Ε., με την συμπληρωματική Ε.Δ.Ε., μάλιστα, κλονίστηκε η αιτιολογία της προσβαλλόμενης.

Διαβάστε επίσης: Ανάκληση διορισμού υπαλλήλου λόγω κατάθεσης πλαστών δικαιολογητικών (ΣτΕ 2760/2022)

Κρίση ότι στην προσβαλλόμενη απόφαση δεν περιλαμβάνεται ειδική αιτιολογία για την άρνηση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων να προβεί στον διορισμό του αιτούντος και η Διοίκηση κατέληξε στην αρνητική της κρίση χωρίς να προκύπτει με σαφήνεια από τα στοιχεία του φακέλου ότι ερεύνησε επαρκώς τις συνθήκες θανάτου του αιτούντος, ούτε ότι αξιολόγησε το σύνολο των στοιχείων και δεδομένων που προκύπτουν από τον φάκελο.

Δέχεται την αίτηση ακύρωσης- Ακυρώνει την προσβαλλόμενη απόφαση της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων – Αναπέμπει την υπόθεση στη Διοίκηση, προκειμένου να προβεί σε νέα νόμιμη και επαρκώς αιτιολογημένη κρίση για το εάν ο αιτών πληροί τις σχετικές προς διορισμό προϋποθέσεις λόγω θανάτου του πατρός του.

Πηγή: adjustice.gr
Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

Ανταλλάξιμα κτήματα -Δημοσιεύματα ΕπΑκ Νο 3

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ