logo-print

Τεχνητή Νοημοσύνη: Ποινικό αδίκημα η δημιουργία πορνογραφικών deepfakes στο Ηνωμένο Βασίλειο

Ποινικός Κώδικας - Κατ΄ άρθρο Νομολογία, 2η έκδ., 2024
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η δημιουργία σεξουαλικών εικόνων "deepfake" πρόκειται να καταστεί ποινικό αδίκημα στην Αγγλία και την Ουαλία με βάση ένα νέο νόμου που επεξεργάζεται η βρετανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, όποιος δημιουργεί πορνογραφικές εικόνες ενηλίκων χωρίς τη συγκατάθεσή τους θα αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις και υψηλά πρόστιμα.

Οι ποινές μάλιστα θα ισχύουν ανεξάρτητα από το αν ο δημιουργός μιας εικόνας είχε την πρόθεση να τη μοιραστεί, ενώ αν διαμοιραστούν τελικά τις εικόνες, οι θύτες θα είναι αντιμέτωποι με ποινές φυλάκισης.

Deepfake είναι μια εικόνα ή ένα βίντεο που έχει τροποποιηθεί ψηφιακά με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης (AI) για να αντικαταστήσει το πρόσωπο ενός ατόμου με το πρόσωπο ενός άλλου.

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί η αυξανόμενη χρήση της τεχνολογίας για την προσθήκη των προσώπων διασημοτήτων ή δημόσιων προσώπων - τις περισσότερες φορές γυναικών - σε πορνογραφικές ταινίες.

Σύμφωνα με τον νόμο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο (Online Safety Act), ο οποίος ψηφίστηκε πέρυσι στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο διαμοιρασμός deepfakes είναι παράνομος.

Ο νέος νόμος θα καταστήσει αδίκημα τη δημιουργία ενός πορνογραφικού deepfake, ακόμη και αν ο θύτης δεν έχει πρόθεση να το μοιραστεί, αλλά "θέλει απλώς να προκαλέσει ανησυχία, ταπείνωση ή αγωνία στο θύμα", δήλωσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης.

Θα ισχύει για εικόνες ενηλίκων, καθώς ο νόμος καλύπτει ήδη αυτή τη συμπεριφορά όταν η εικόνα είναι ενός παιδιού.

Πηγή: bbc.com
Οικογενειακό Δίκαιο - Τρίτη έκδοση

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Αστικές και Νέες Εμπορικές Μισθώσεις Δ

ΚΑΤΡΑΣ Ι.

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send