Ηνωμένο Βασίλειο: Πρόστιμο 1,05 εκατ. λίρες στο OnlyFans για την πληροφόρηση της εποπτικής αρχής ως προς τα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών
Η επαλήθευση της ηλικίας γίνεται μέσω τεχνητής νοημοσύνης με ανάλυση της selfie που ανεβάζει ο χρήστης
Πρόστιμο 1,05 εκατομ. λιρών επιβλήθηκε στη Fenix International Limited, πάροχο της πλατφόρμας OnlyFans, από την Ofcom για την παροχή ανακριβών πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας των χρηστών της.
Η Ofcom (Office of Communications) είναι η ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή επικοινωνιών στο Ηνωμένο Βασίλειο. Είναι υπεύθυνη για τη ρύθμιση των τηλεπικοινωνιών, των μέσων ενημέρωσης και των ταχυδρομικών υπηρεσιών, καθώς και για την εποπτεία της διαδικτυακής ασφάλειας, διασφαλίζοντας ότι οι πλατφόρμες και οι πάροχοι υπηρεσιών συμμορφώνονται με τις σχετικές ρυθμιστικές απαιτήσεις. Στο πλαίσιο αυτό, η Ofcom, ως αρμόδια ρυθμιστική αρχή, έχει την ευθύνη να συλλέγει ακριβή δεδομένα από τις επιχειρήσεις που ρυθμίζει, προκειμένου να διασφαλίσει την αποτελεσματικότητα των κανόνων για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η Ofcom ζήτησε από την Fenix, τον Ιούνιο του 2022 και τον Ιούνιο του 2023, πληροφορίες σχετικά με τα μέτρα επαλήθευσης ηλικίας στην πλατφόρμα OnlyFans. Στόχος της ρυθμιστικής αρχής ήταν να ελέγξει πώς εφαρμόζονται οι έλεγχοι ηλικίας και, ειδικότερα, να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της τεχνολογίας εκτίμησης ηλικίας μέσω ανάλυσης προσώπου που χρησιμοποιεί η πλατφόρμα. Αυτή η διαδικασία εντασσόταν σε μια ευρύτερη έρευνα της Ofcom για την προστασία των παιδιών από ακατάλληλο περιεχόμενο σε πλατφόρμες κοινής χρήσης βίντεο.
Διαβάστε επίσης: Επιβεβαίωση ηλικίας των χρηστών για την προστασία των παιδιών (ΕΣΠΔ Δήλωση 1/2025)
Η Fenix ανέφερε στην Ofcom ότι το όριο «αμφισβήτησης ηλικίας» της τεχνολογίας εκτίμησης ηλικίας βάσει προσώπου είχε οριστεί στα 23 έτη. Για τη λειτουργία του συστήματος αυτού, ο ενδιαφερόμενος χρήστης καλείται να ανεβάσει μια ζωντανή selfie, την οποία το λογισμικό αξιοποιεί προκειμένου να εκτιμήσει την ηλικία του. Στην περίπτωση όπου το εργαλείο εκτιμήσει την ηλικία πάνω από το τεθέν όριο αμφισβήτησης (“challenge age”), τότε ο χρήστης μπορεί να συνεχίσει με τη δημιουργία λογαριασμού στο OnlyFans. Σε διαφορετική περίπτωση, ακολουθούνται πρόσθετες διαδικασίες για την επιβεβαίωση της ηλικίας του χρήστη.
Ωστόσο, στις 4 Ιανουαρίου 2024, η Fenix ενημερώθηκε από τον πάροχο της τεχνολογίας ότι το όριο ηλικίας δεν είχε τεθεί στα 23 έτη, αλλά στα 20, κάτι που, όπως επιβεβαιώθηκε στη συνέχεια, είχε συμβεί ήδη από την 1η Νοεμβρίου 2021. Μετά τη διαπίστωση αυτού του σφάλματος, η εταιρεία αποφάσισε να αυξήσει το όριο στα 23 έτη στις 16 Ιανουαρίου 2025, για να το μειώσει στα 21 έτη μόλις τρεις ημέρες μετά. Η Ofcom ενημερώθηκε επίσημα για το σφάλμα στις 22 Ιανουαρίου 2024.
Λαμβάνοντας υπόψη αυτά τα στοιχεία, η Ofcom ξεκίνησε έρευνα την 1η Μαΐου 2024, για να εξετάσει αν η Fenix είχε παραβιάσει την υποχρέωσή της να παρέχει πλήρεις και ακριβείς πληροφορίες. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι η Fenix είχε παραβεί τις υποχρεώσεις της, καθώς είχε αποστείλει λανθασμένα δεδομένα σε δύο διαδοχικές αιτήσεις παροχής πληροφοριών.
Η Ofcom τόνισε ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να εφαρμόζουν αυστηρούς ελέγχους και διαδικασίες επαλήθευσης πριν από την αποστολή πληροφοριών στις ρυθμιστικές αρχές. Στην περίπτωση της Fenix, διαπιστώθηκε ότι χρειάστηκαν 16 μήνες για να εντοπιστεί το σφάλμα, γεγονός που ανέδειξε σοβαρά κενά στους εσωτερικούς μηχανισμούς ελέγχου της εταιρείας. Σύμφωνα με την Ofcom, μια πιο αποτελεσματική διαδικασία διασταύρωσης θα είχε αποτρέψει τη διάδοση ανακριβών στοιχείων.
Ως αποτέλεσμα, η Ofcom επέβαλε στη Fenix πρόστιμο 1.050.000 λίρες. Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μείωση 30% λόγω των πόρων που εξοικονομήθηκαν από την αποδοχή της ευθύνης εκ μέρους της Fenix και τη διευθέτηση της υπόθεσης. Η ρυθμιστική αρχή έκρινε ότι το πρόστιμο ήταν εύλογο και ανάλογο της παράβασης, λαμβάνοντας υπόψη τα ακόλουθα:
- Η Fenix είναι μια μεγάλη, εύρωστη οικονομικά εταιρεία που γνωρίζει τις κανονιστικές της υποχρεώσεις. Έπρεπε να είχε διασφαλίσει ότι τα δεδομένα που παρέχει είναι πλήρως ελεγμένα και επαληθευμένα πριν από την αποστολή τους στην Ofcom.
- Η ανακρίβεια στα στοιχεία που παρείχε η Fenix επηρέασε την ικανότητα της Ofcom να επιτελέσει τον ρυθμιστικό της ρόλο, καθώς η ανακριβής πληροφόρηση δημοσιεύθηκε σε έκθεση της Ofcom.
- Μετά την ανακάλυψη του σφάλματος, η Fenix χρειάστηκε περισσότερες από δύο εβδομάδες για να ενημερώσει την Ofcom, αντί να το πράξει άμεσα, όπως απαιτείται.
Πηγή: ofcom.org.uk