logo-print

Απόφαση-ορόσημο για την πώληση μαϊμού προϊόντων μέσω διαδικτύου

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Τεχνητή Νοημοσύνη & ανταγωνισμός

Με μία απόφαση-ορόσημο σε πιλοτική δίκη, το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου υποχρεώνει τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να “αστυνομεύουν” το διαδίκτυο για τυχόν προσβολές εμπορικών σημάτων.

Η υπόθεση αφορά τον όμιλο Richemont/Cartier, ο οποίος, με την αγωγή του, ζητά από τους πέντε κύριους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου του Ηνωμένου Βασιλείου να μπλοκάρουν την πρόσβαση σε έξι ιστοσελίδες, οι οποίες πωλούν απομιμήσεις προϊόντων τους online. Η πρώτη αυτή δίκη ήταν μόνο η αρχή, καθώς η “μαύρη λίστα” της Richemont/Cartier περιέχει άλλες 239.000 ιστοσελίδες, οι οποίες είναι πιθανό να πωλούν παρόμοια προϊόντα.

Η απόφαση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς είναι η πρώτη φορά που δίνεται η δυνατότητα έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων για δικαιώματα που πηγάζουν όχι από πνευματική ιδιοκτησία, αλλά από εμπορικά σήματα.

Όπως είναι φυσικό, η απόφαση έχει δημιουργήσει ένα μεγάλο debate αναφορικά με την έκταση της ευθύνης και των αρμοδιοτήτων των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου, αλλά και την αναλογικότητα τέτοιων μέτρων. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως το μπλοκάρισμα ιστοσελίδων πρέπει να είναι η έσχατη λύση, καθώς ήδη οι πιέσεις στις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται online από κατόχους δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας είναι ασφυκτικές.

Πηγή: theguardian.com

Η αναιρετική δίκη με άξονα το άρθρο 573 ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 4 - XVIII & 288

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΔΙΚΑ ΜΕΣΑ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΠΕΣ

Αναγκαία Ομοδικία - Δομή και λειτουργία της ομοδικιακής δίκης XXII & 390

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ