logo-print

Παρέμβαση του Barack Obama για την ουδετερότητα του διαδικτύου

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο
Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Χάσμα φαίνεται να δημιουργείται ανάμεσα στον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Barack Obama, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών (FCC) των ΗΠΑ, Thomas Wheeler, έπειτα από τη δημόσια τοποθέτηση του πρώτου υπέρ της υπεράσπισης του net neutrality.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα φέτος, ο Πρόεδρος της FCC (σ.σ. Federal Communications Commission) πρότεινε την εισαγωγή νέων κανόνων στη διαχείριση των πακέτων δεδομένων από τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISP), απόφαση η οποία έχει συναντήσει τις σφοδρότατες αντιδράσεις πολλών εμπλεκόμενων φορέων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι η λειτουργία των παρόχων υπηρεσιών διαδικτύου θα πρέπει να διέπεται από νομικό καθεστώς παρόμοιο με αυτό των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, εξασφαλίζοντας πρωτίστως ότι όλοι οι πάροχοι περιεχομένου (content providers) θα χαίρουν ίσης μεταχείρισης.

«Ο έλεγχος στις πύλες του διαδικτύου που προωθεί η FCC υποβαθμίζει τους ίσους όρους του παιχνιδιού, στοιχείο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη του διαδικτύου», υπογράμμισε ο Αμερικανός πρόεδρος. Η κύρια ανησυχία του προέδρου Obama αλλά και των άλλων υποστηρικτών του net neutrality είναι πως, σε περίπτωση που οι υψηλότερες ταχύτητες σύνδεσης στο Διαδίκτυο μπουν σε διαδικασία πλειστηριασμού, οι “γίγαντες” του Ίντερνετ θα αποκτήσουν τεράστιο πλεονέκτημα εις βάρος των startup εταιρειών.

Όπως ήταν φυσικό, η παρέμβαση του προέδρου των ΗΠΑ στις αποφάσεις μίας ανεξάρτητης επιτροπής προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο στις εταιρείες τηλεπικοινωνιών όσο και στους Ρεπουμπλικάνους βουλευτές. Η Wahsington Post αναφέρει πως ο Thomas Wheeler εμφανίστηκε εκνευρισμένος σε συνάντηση με εκπροσώπους μεγάλων εταιρειών του διαδικτύου, τονίζοντας ότι η FCC είναι ανεξάρτητος οργανισμός και πως ο ίδιος προσπαθεί να βρει μία συμβιβαστική λύση.

Αξίζει να σημειωθεί πως Wheeler και Obama έχουν υπάρξει στενοί συνεργάτες, καθώς ο πρώτος είχε στηρίξει και χρηματοδοτήσει τις πολιτικές καμπάνιες του δεύτερου πολλάκις στο παρελθόν. Η διαφωνία τους, όμως, ήρθε σε ένα ζήτημα όπου ο πρόεδρος Obama φαίνεται να μην έχει επιλογή για δύο κυρίως λόγους. Πρώτον, επειδή η τήρηση αυστηρών κανόνων αναφορικά με το net neutrality αποτέλεσε ισχυρή προεκλογική του δέσμευση και δεύτερον εξαιτίας των έντονων “παιχνιδιών εξουσίας” με τους Ρεπουμπλικάνους.

Ο Obama κέρδισε σίγουρα πόντους με την πρόσφατη δημόσια τοποθέτησή του, ενώ φαίνεται έτοιμος να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Κογκρέσου να περιορίσει την αρχή της ουδετερότητας στο διαδίκτυο. Η υπόθεση του net neutrality φαίνεται να παίρνει συνεχώς μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς διακυβεύονται συμφέροντα δισεκατομμυρίων δολαρίων αλλά και οι τύχες των κολοσσών της βιομηχανίας των τηλεπικοινωνιών.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η διαμάχη σχετικά με την αρχή του net neutrality αποτελεί μία πολιτική, ιδεολογική και φυσικά οικονομική σύγκρουση, στην οποία είναι εξαιρετικά δύσκολο για οποιοδήποτε από τα δύο μέρη να κάνει πίσω.

Πηγές: washingtonpost.com, reuters.com

Προκαταρκτική εξέταση - ένορκη διοικητική εξέταση (ΕΔΕ)

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

ΜΑΡΙΑ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΥΚΑΚΗΣ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ