logo-print

Να ερευνηθούν τα περιστατικά αστυνομικής βίας στις ΗΠΑ ζητά ο ΟΗΕ

01/12/2014

16/11/2017

Σύχρονα και κρίσιμα θέματα της συνταγματικής νομολογίας του ελεγκτικού συνεδρίου

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Η Επιτροπή κατά των βασανιστηρίων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών προτρέπει τις αρμόδιες αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής να προβούν σε άμεσες και αμερόληπτες έρευνες σχετικά με τα αυξανόμενα περιστατικά αστυνομικής βίας.

Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά στο Ferguson, η Επιτροπή του ΟΗΕ εξέφρασε την έντονη ανησυχία της τόσο για τη χρήση βίας, εκ μέρους της αστυνομίας, εις βάρος συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων με βάση ρατσιστικά κριτήρια, όσο και για την “στρατιωτικοποίηση” των δραστηριοτήτων της αστυνομίας. Ένα από τα βασικότερα ζητήματα που θίγει η Επιτροπή είναι το profiling νεαρών μαύρων ανδρών από τις αστυνομικές αρχές, εναντίον των οποίων χρησιμοποιείται θανάσιμη βία, ακόμη κι όταν είναι άοπλοι.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι είναι ανάγκη να υπάρξει αυξημένος έλεγχος και να επιβληθούν περιορισμοί στη χρήση μη θανατηφόρων όπλων, όπως τα “tasers”, καθώς συχνά χρησιμοποιούνται εναντίον παιδιών και εγκύων γυναικών.

Τέλος, η Επιτροπή του ΟΗΕ θίγει το ζήτημα των μεθόδων ανάκρισης και βασανιστηρίων που λαμβάνουν χώρα εκτός αμερικανικού εδάφους, αλλά με τη συμμετοχή και υπό την επίβλεψη αμερικανικών δυνάμεων.

Η έκδοση τέτοιων αναφορών αποτελούν πάντα ένα θετικό βήμα για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η πρακτική τους αξία όμως έχει αποδειχθεί ιδιαίτερα περιορισμένη.

Με πληροφορίες από jurist.org

Διεθνής Εμπορική Διαιτησία Τόμος ΙΙ
Ποινικός Κώδικας Ι