logo-print

Πώς επιδρά το Διαδίκτυο στα ανθρώπινα δικαιώματα;

Πολιτειολογία
Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Την έκκληση να αναγνωριστεί η πρόσβαση στο Διαδίκτυο ως θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα επανέλαβε ο εφευρέτης του Παγκόσμιου Ιστού (World Wide Web) Sir Tim Berners-Lee.

O Berners-Lee αναφερόμενος στις αυξανόμενες ανισότητες στο πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο του κόσμου, σημείωσε ότι το διαδίκτυο μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ισορροπιών. Απαραίτητη προϋπόθεση γι' αυτό αποτελεί, ωστόσο, να προστατευθούν επαρκώς τα δικαιώματα στην ιδιωτική ζωή και την ελευθερία της έκφρασης, να καταστεί οικονομικά εφικτή η πρόσβαση στο Διαδίκτυο και να προστατευθεί η αρχή της ουδετερότητα του Διαδικτύου.

Οι δηλώσεις του εφευρέτη του παγκόσμιου ιστού έχουν πάντα βαρύνουσα σημασία, πόσο δε μάλλον όταν συνοδεύονται από στατιστικά. Η ομιλία του Berners-Lee έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του Web Index 2014-2015, της ετήσιας έκθεσης του Web Foundation, το οποίο εξετάζει κομβική σημασίας ζητήματα για την ανάπτυξη του διαδικτύου, όπως η ιδιωτικότητα, η λογοκρισία, η ισότητα και η ουδετερότητα του διαδικτύου. Τα αποτελέσματα, τα οποία βασίζονται σε δείγμα 86 χωρών, δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά φέτος.

Περίπου 4,3 δις άνθρωποι (περίπου το 60% του παγκόσμιου πληθυσμού) δεν έχουν καθόλου πρόσβαση στο διαδίκτυο, ενώ περισσότεροι από τους μισούς από εκείνους που έχουν πρόσβαση, αντιμετωπίζουν φαινόμενα λογοκρισίας και περιορισμού των δικαιωμάτων τους online. Το διαδίκτυο φαίνεται να γίνεται συνεχώς πιο ανελεύθερο και άνισο, με τα ποσοστά των χωρών που δε διαθέτουν επαρκές νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των χρηστών του διαδικτύου από μαζικές παρακολουθήσεις να παρουσιάζουν τρομακτική αύξηση (84%). Παράλληλα, η έρευνα καταδεικνύει ότι οι χώρες με χαμηλούς δείκτες ανισότητας και ισχυρή προστασία των ελευθεριών, όπως η Δανία και η Νορβηγία, είναι εκείνες που αποκομίζουν τα μεγαλύτερα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη από το διαδίκτυο.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκαλύπτουν μία τάση που θέλει τις οικονομικά ανεπτυγμένες χώρες να επωφελούνται διαρκώς περισσότερο από το διαδίκτυο, αποκομίζοντας όλα τα κοινωνικοοικονομικά οφέλη της “ψηφιακής επανάστασης”, αυξάνοντας με τον τρόπο αυτό τις ανισότητες σε παγκόσμιο επίπεδο. «Η τάση αυτή μπορεί και πρέπει να αντιστραφεί», υπογραμμίζει η CEO του Web Foundation, Anne Jellema.

Προκειμένου, όμως, να συμβεί αυτό και να μπορέσει να χρησιμοποιηθεί η τεχνολογία στη μάχη ενάντια στις ανισότητες, είναι ανάγκη να υπάρξει πίεση προς τα κέντρα χάραξης πολιτικής, προκειμένου:

  • Να επιταχυνθεί η διαδικασία παροχής πρόσβασης σε ένα ελεύθερο και ανοιχτό διαδίκτυο σε όσο το δυνατόν πιο πολλούς ανθρώπους ανά τον κόσμο,
  • Να προστατευθεί η αρχή της ουδετερότητας του διαδικτύου, εμποδίζοντας την επιβολή διακρίσεων με βάση την τιμή στο περιεχόμενο του διαδικτύου και αντιμετωπίζοντας το διαδίκτυο ως δημόσιο αγαθό,
  • Να αυξηθούν τα κονδύλια για την τεχνολογική εκπαίδευση των λιγότερο προνομιούχων πληθυσμιακών ομάδων, προκειμένου να γεφυρωθούν οι ανισότητες,
  • Να προωθηθεί η συμμετοχικότητα στη δημοκρατία, να προστατευθεί η ελευθερία της έκφρασης και να χρησιμοποιηθεί το διαδίκτυο ως μέσο για την ενίσχυσης της διαφάνειας στις υποθέσεις του Κράτους,
  • Να δημιουργηθούν ευκαιρίες για γυναίκες, φτωχούς και περιθωριακές ομάδες μέσω επενδύσεων σε νέες τεχνολογίες.

Μάθετε περισσότερα στο www.thewebindex.org.

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου

ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΣΚΟΥΤΕΛΗ

Κλινικές δοκιμές φαρμάκων - Συμβάσεις ευθύνη και ειδικά ζητήματα Αστικού Δικαίου