logo-print

Γερμανία: «Όχι» στην Uber από το Ανώτατο Δικαστήριο

16/01/2015

16/11/2017

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα της Uber σχετικά με την αναστολή της απαγόρευσης των δραστηριοτήτων της στο Αμβούργο.

Το ανώτατο δικαστήριο της Γερμανίας απέρριψε το αίτημα της δημοφιλούς υπηρεσίας ταξί ελλείψει παραδεκτού, χωρίς να προχωρήσει σε περαιτέρω αιτιολόγηση της απόφασής του.

Υπενθυμίζεται ότι η Υπηρεσία Μεταφορών του Αμβούργου εξέδωσε ασφαλιστικά μέτρα εναντίον της Uber τον περασμένο Ιούλιο, υπογραμμίζοντας ότι οι οδηγοί της χρειάζονται ειδικές άδειες προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες. Η Uber είχε προσφύγει τότε στο διοικητικό δικαστήριο του Αμβούργου, το αίτημα της όμως για άρση της απόφασης απερρίφθη.

Η Uber, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, είχε υποστηρίξει πως δε χρησιμοποιεί επαγγελματίες οδηγούς αλλά ιδιώτες, οι οποίοι δεν απαιτείται να έχουν κάποια ειδική άδεια.

Παρά τα πολλά προβλήματα με τις κατά τόπους αρχές, η δημοφιλής αλλά και αμφιλεγόμενη πλατφόρμα της Uber θεωρείται αυτή τη στιγμή μία εξαιρετικά κερδοφόρα επιχείρηση που επεκτείνεται διαρκώς σε περισσότερες χώρες ανά τον κόσμο.

Δεδομένου μάλιστα ότι ήρθε μόλις πρόσφατα και στην Ελλάδα, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις των επαγγελματιών οδηγών ταξί, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον το ποια θα είναι η νομική της αντιμετώπιση στη χώρα μας.

Πηγή: reuters.com

Εγχειρίδιο Εργατικού Δικαίου - Ατομικές Εργασιακές Σχέσεις Η έκδοση
Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ