logo-print

Παραχώρηση ιδανικού μεριδίου άδειας κυκλοφορίας Επιβατικού Αυτοκινήτου Δημόσιας Χρήσης (ΓνωμΝΣΚ 119/2021)

Οι δικαιούμενοι παραχώρησης, σε περίπτωση κατά την οποία, μετά το θάνατο του κληρονομουμένου, δεν υπάρξει κληρονόμος ή όλοι οι κληρονόμοι αποποιηθούν του δικαιώματος τους επί της άδειας κυκλοφορίας

13/07/2021

16/07/2021

Υποκειμενικά σύνθετες δίκες στις αυτοκινητικές διαφορές - Σειρά ΠΠΔ Νο 5

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΓΕΝΙΚΟ ΜΕΡΟΣ ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Τεχνητή νοημοσύνη, μεταφορές & ευθύνη των μεταφορέων στο Ελληνικό Δίκαιο

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους με γνωμοδότησή του (ΓνωμΝΣΚ 119/2021) απάντησε επί ερωτήματος εάν, αφενός, σε περίπτωση παραίτησης κληρονόμου από του δικαιώματος ιδανικού μεριδίου επί της άδειας κυκλοφορίας Επιβατικού Αυτοκινήτου Δημόσιας Χρήσης (Ε.Δ.Χ.), εφαρμόζονται οι διατάξεις του ν.δ.1061/1971 και, συγκεκριμένα, εάν η Διοίκηση παραχωρεί το ιδανικό αυτό μερίδιο (ποσοστό συνιδιοκτησίας) στους λοιπούς συνιδιοκτήτες και, αφετέρου, ποια είναι τα πρόσωπα των δικαιούμενων παραχώρησης στο δικαίωμα αδείας κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου, που αφορά ιδανικό μερίδιο ποσοστού μικρότερου του 50% λόγω απώλειας ή αμετάκλητης ανάκλησης του δικαιώματος κυκλοφορίας σε έδρες-διοικητικές μονάδες της ελληνικής επικράτειας πλην αυτών που ορίζονται στο άρθρο 19 του ν.3109/2003.

Όσον αφορά στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος, το Συμβούλιο τόνισε πως η κτήση της άδειας κυκλοφορίας λόγω κληρονομιάς κατά τις διατάξεις του ΑΚ έχει την έννοια ότι αφορά μόνο τις τάξεις των φυσικών προσώπων, χωρίς η κληρονομική διαδοχή να δύναται να ακολουθήσει και την κατά τα άρ. 1824 και 1868 του ΑΚ επ. ρύθμιση, ως προς το εξ αδιαθέτου κληρονομικό δικαίωμα του δημοσίου.

Σε περίπτωση, λοιπόν, κατά την οποία μετά το θάνατο του κληρονομουμένου δεν υπάρξει κληρονόμος ή αν όλοι οι κληρονόμοι αποποιηθούν του δικαιώματος αυτού, το κληρονομικό δικαίωμα επί της άδειας κυκλοφορίας απώλλυται. Η περίπτωση αυτή προσομοιάζει με αυτήν του εδαφίου β΄ της παρ.1 του άρ. 3 του ν.δ. 1061/1971. Με το θάνατο του κληρονομούμενου έχει λυθεί ο δεσμός που υφίστατο μεταξύ του δικαιώματος και του φορέα του με αποτέλεσμα, εφόσον δεν υπάρχουν κληρονόμοι, το δικαίωμα, αν και κληρονομητό, έχει πλέον απωλεσθεί.

Υπό την ερμηνεία αυτή, ήτοι ότι πρόκειται κατ’ ουσία για απώλεια άδειας κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ., το Συμβούλιο κατέληξε πως το δικαίωμα επί του ιδανικού μεριδίου της άδειας κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. παραχωρείται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρ. 19 του Ν.3109/2003, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις που τάσσονται σε αυτό, δηλαδή εφόσον το δικαίωμα αφορά ιδανικό μερίδιο ποσοστού 50% και άνω και για όχημα με έδρα που προβλέπεται σε αυτήν, σε φυσικό πρόσωπο που ασκεί το επάγγελμα του οδηγού Ε.Δ.Χ..

Σε περίπτωση που δεν συντρέχουν οι ανωτέρω δύο προϋποθέσεις, παραχωρείται κατ’ ανάλογη εφαρμογή των διατάξεων του άρ. 4 του ν.δ.1061/1971 στα λοιπά πρόσωπα που διατηρούν την άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου και, αν δεν υπάρχουν τέτοια, στον συνιδιοκτήτη ή συνιδιοκτήτες του αποθανόντος, κατά ποσοστό ανάλογο και στις δύο περιπτώσεις, με την συμμετοχή του καθενός επί του υπολοίπου της άδειας του αυτοκινήτου.

Αναφορικά δε με το δεύτερο σκέλος του ερωτήματος, κατά την κρίση του Συμβουλίου, τα πρόσωπα εκείνα που δικαιούνται παραχώρησης δικαιώματος άδειας κυκλοφορίας Ε.Δ.Χ. αυτοκινήτου που αφορά ιδανικό μερίδιο ποσοστού μικρότερου του 50%, λόγω απώλειας ή αμετάκλητης ανάκλησης του ανωτέρω δικαιώματος κυκλοφορίας σε έδρες εκτός αυτών που ορίζονται στο άρ. 19 του Ν.3109/2003, προσδιορίζονται από τις διατάξεις των άρ. 4 και 6 του ν.δ.1061/1971, ανάλογα αν πρόκειται για απώλεια ή για ανάκληση της άδειας κυκλοφορίας.

Δείτε αναλυτικά τη γνωμοδότηση εδώ.

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Ο ρατσιστικός λόγος μίσους ως μορφή του ρατσιστικού εγκλήματος

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΉΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΝΟΥΣΚΑΛΗΣ

send