logo-print

Επανεξετάζεται η μέθοδος εκτέλεσης θανατοποινιτών με μιδαζολάμη

24/01/2015

16/11/2017

Εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας 2η έκδοση- καλλιτεχνικό

ΜΠΙΤΖΙΛΕΚΗΣ Ν.

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών συμφώνησε να εξετάσει το ζήτημα της συνταγματικότητας της αμφιλεγόμενης μεθόδου εκτέλεσης θανατοποινιτών στην Οκλαχόμα με θανατηφόρο ένεση που περιέχει μιδαζολάμη.

Η υπόθεση έφτασε στο Ανώτατο Δικαστήριο έπειτα από την προσφυγή τριών θανατοποινιτών στις φυλακές της Πολιτείας της Οκλαχόμα, οι οποίοι κατηγορούν την Πολιτεία πως παραβιάζει την προβλεπόμενη από το Σύνταγμα απαγόρευση βάναυσης και ασυνήθιστης τιμωρίας (8η Τροπολογία).

Η ένεση με το μείγμα 3 φαρμάκων, που έχει ως βάση τη μιδαζολάμη, βρέθηκε για πρώτη φορά στο στόχαστρο τον Απρίλιο του 2014 κατά την εκτέλεση του θανατοποινίτη Clayton Lockett. Ο καταδικασμένος για δολοφονία άντρας κατέληξε, αφού όμως πρώτα υπέστη αφόρητους πόνους για 43 ολόκληρα λεπτά.

Οι θανατοποινίτες και οι δικηγόροι τους ισχυρίζονται πως η μιδαζολάμη, ανεξαρτήτως της χορηγούμενης δοσολογίας, δεν μπορεί να επιτύχει το επιθυμητό επίπεδο αναισθησίας και είναι συνεπώς ακατάλληλη προς το σκοπό αυτό.

Να σημειωθεί πως μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε με οριακή πλειοψηφία (5-4) το αίτημα για αναστολή της εκτέλεσης με τη μέθοδο της θανατηφόρου ένεσης του Charles Warner, ενός άνδρα που καταδικάστηκε για το βιασμό και τη δολοφονία ενός 11χρονου μωρού. Οι αντιρρήσεις των 4 μελών του Δικαστηρίου ήταν, ωστόσο, αρκετές για να αναλάβει το δικαστήριο να κρίνει τη συνταγματικότητα της μεθόδου.

Η υπόθεση αυτή φέρνει και πάλι στο προσκήνιο το ζήτημα της ύπαρξης της θανατικής ποινής συνολικά, τη στιγμή που μόλις 7 από τις 32 Πολιτείες των ΗΠΑ εξακολουθούν να την εφαρμόζουν. Ο αριθμός των εκτελέσεων το 2014 αποτελεί μάλιστα ιστορικό χαμηλό 20ετίας, όπως αναφέρει το Κέντρο Πληροφόρησης για τη Θανατική Ποινή.

Πηγή: reuters.com(link is external)

Η αναίρεση κατά τον ΚΠολΔ - Ερμηνεία Κατ΄άρθρο - 5η έκδοση
Η επίδραση των Ενωσιακών Ελευθεριών στην ενεργειακή ρύθμιση, 2025