logo-print

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα συμπληρώνει 9 χρόνια λειτουργίας

12/03/2015

16/11/2017

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Κατά τη διάρκεια της 28ης Συνόδου του (2-27 Μαρτίου 2015), το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα θα συμπληρώσει 9 χρόνια από τη σύστασή του.

Τι είναι όμως το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και ποιος ο ρόλος του;

Το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (UNHRC) δημιουργήθηκε στις 15 Μαρτίου του 2006 από τη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ψήφισμα 60/251).

Είναι ένα διακυβερνητικό σώμα που αποτελείται από 47 κράτη-μέλη και το οποίο είναι υπεύθυνο για την ενίσχυση της προαγωγής και της προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, είναι επιφορτισμένο με την υποβολή προτάσεων για την αντιμετώπιση περιπτώσεων παραβίασης των πάσης φύσεως ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ οι συνεδριάσεις του λαμβάνουν χώρα στα γραφεία του ΟΗΕ στη Γενεύη.

Πρόεδρος του Συμβουλίου αυτή τη στιγμή είναι ο Joachim Rücker, ο πρώτος Γερμανός που έχει εκλεγεί στη συγκεκριμένη θέση.

Όσον αφορά στη δομή του, το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα περιλαμβάνει κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ που πληροί τα κριτήρια επιλογής. Εκλέγεται με μυστική ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης στην οποία απαιτείται απόλυτη πλειοψηφία, ενώ χώρες που καταπατούν συστηματικά ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να αποβληθούν από το Συμβούλιο.

Κάθε μέλος του έχει 3ετη θητεία, ενώ οι θέσεις κατανέμονται γεωγραφικά, ως εξής: 13 θέσεις για την Αφρική, 13 για την Ασία, 6 για την Ανατολική Ευρώπη, 8 για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική και 7 για τη Δυτική Ευρώπη και άλλα μέλη.

Στην ουσία το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας τόπος δημόσιας συζήτησης ανάμεσα σε κράτη και αρμόδιους φορείς. Έχει τη δυνατότητα έκδοσης ψηφισμάτων με τα οποία καλεί να ληφθούν συγκεκριμένα μέτρα ή να δημιουργηθούν μηχανισμοί ή να διεξαχθούν έρευνες για περιπτώσεις παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο πιο σημαντικός ίσως μηχανισμός του Συμβουλίου είναι Universal Periodic Review, μία διαδικασία αξιολόγησης του status των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε παγκόσμιο επίπεδο (αφορά και τα 193 μέλη του ΟΗΕ). Η Συμβουλευτική Επιτροπή του Συμβουλίου από την άλλη, λειτουργεί ως δεξαμενή ιδεών και σύμβουλος για συγκεκριμένες θεματικές και διαδικασίες καταγγελιών.

Από την ίδρυση του μέχρι σήμερα, το Συμβούλιο εξελίσσεται διαρκώς αναπτύσσοντας δράσεις και πρωτοβουλίες, επιβλέποντας θεσμούς, αξιολογώντας καταστάσεις αλλά κυρίως προάγοντας τη συνεργασία μεταξύ των αρμόδιων φορέων και των κυβερνήσεων.

Η ουσιαστική δουλειά του Συμβουλίου λαμβάνει χώρα κυρίως κατά τις Τακτικές -3 φορές ετησίως- και τις Έκτακτες Συνόδους του, όπου συζητούνται εκτενώς και γίνεται συντονισμένη προσπάθεια να αντιμετωπιστούν επίκαιρα ζητήματα προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι έκτακτες σύνοδοι έχουν κατά κανόνα συντομότερη διάρκεια και συγκαλούνται για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων, έπειτα από την πρωτοβουλία ενός τουλάχιστον μέλους του Συμβουλίου και τη στήριξη τουλάχιστον του 1/3 των μελών. Μέχρι σήμερα έχουν υπάρξει 20 έκτακτες σύνοδοι.

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Η ευθύνη του εκχωρητή απαίτησης κατά τα άρθρα 467-468 ΑΚ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΓΕΩΡΓΑΚΗ

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΝΟΧΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ