logo-print

Γαλλία: Προωθείται νομοσχέδιο για την παρακολούθηση δεδομένων

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών να παρακολουθούν δεδομένα τηλεπικοινωνιών σε όλη τη χώρα προωθεί η γαλλική κυβέρνηση.

Η συζήτηση επί του νομοσχεδίου έχει οριστεί για τον επόμενη μήνα, με την κυβέρνηση να ελπίζει ότι η ψήφισή του θα συντελέσει στην αποτροπή επικείμενων τρομοκρατικών επιθέσεων.

Το νομοσχέδιο έχει ήδη συναντήσει έντονες αντιδράσεις από υποστηρικτές της προστασίας της ιδιωτικής ζωής, όπως ο δικηγορικός σύλλογος Παρισίων και οργανώσεις προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως η Διεθνής Αμνηστία, η οποία χαρακτηρίζει τις πρακτικές που προτείνονται «εξαιρετικά παρεμβατικές και χωρίς προηγούμενη δικαστική εξουσιοδότηση».

Εάν το νομοσχέδιο εγκριθεί, οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών θα αναγκάζονται να παραχωρούν πρόσβαση στα δεδομένα συνδρομητών που είναι ύποπτοι για εμπλοκή σε τρομοκρατικές δραστηριότητες στις γαλλικές υπηρεσίες πληροφοριών.

Από τη μεριά του ο Γάλλος πρωθυπουργός, Manuel Valls, υπογράμμισε την ανάγκη εκσυγχρονισμού του νομοθετικού πλαισίου για τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες, καθώς ο προηγούμενος νόμος σχετικά με τις παρακολουθήσεις είχε ψηφιστεί το 1991.

«Πρόκειται απλά για νομικά εργαλεία και όχι για μαζικές παρακολουθήσεις. Δεν πρόκειται να υπάρξει Γαλλικός Πατριωτικός Νόμος», τόνισε ο Manuel Valls, παραπέμποντας στις πρακτικές των Ηνωμένων Πολιτειών που βασίστηκαν στο περίφημο Patriot Act.

To Electronic Frontier Foundation είχε προειδοποιήσει σχετικά με τους κινδύνους που θα προέκυπταν για την ιδιωτική ζωή των Γάλλων έπειτα από την επιέθση στο Charlie Hebdo.

Πηγή: jurist.org

Αθέτηση ρήτρας παρεκτάσεως αποκλειστικής διεθνούς δικαιοδοσίας και αποζημιωτική ευθύνη - Σειρά Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 8

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ

Εθνικό κτηματολόγιο - Νομολογιακά Δρώμενα -Σειρά Συλλογές Νομολογίας ΕπΑΚ Νο 2 (ΕΤΟΣ ΕΚΔΟΣΗΣ 2023)
send