logo-print

Καταδίκη Τούρκων σκιτσογράφων για προσβολή του Ερντογάν

25/03/2015

16/11/2017

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δύο Τούρκοι σκιτσογράφοι του δημοφιλούς σατιρικού περιοδικού “Penguen” καταδικάστηκαν σε 11 μήνες φυλάκισης για προσβολή του προέδρου της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερτνογάν.

Η μήνυση εναντίον τους είχε υποβληθεί από έναν πολίτη τον περασμένο Αύγουστο, εξαιτίας ενός εξώφυλλου του περιοδικού, όπου απεικονιζόταν ο πρόεδρος της Τουρκίας να ρωτάει αξιωματούχους του εάν έχουν ετοιμάσει κάποιο δημοσιογράφο για σφαγή ενόψει των εορτασμών για την ορκωμοσία του ως Πρόεδρος.

Ο πολίτης υποστήριξε ότι η χειρονομία του αξιωματούχου στο σκίτσο άφηνε υπονοούμενα ομοφυλοφιλίας για τον Τούρκο πρόεδρο. Δείτε το σκίτσο εδώ.

Οι δύο σκιτσογράφοι, οι οποίοι υπερασπίστηκαν οι ίδιοι τους εαυτούς τους ενώπιον του δικαστηρίου, ισχυρίστηκαν ότι η χειρονομία δεν συνδεόταν με το αστείο που ήθελε να περάσει το σκίτσο.

Το δικαστήριο, ωστόσο, δεν πείστηκε, επιβάλλοντας ποινή φυλάκισης 11 μηνών και 20 ημερών στον κάθε κατηγορούμενο για προσβολή δημοσίου αξιωματούχου. Η ποινή μετατράπηκε στη συνέχεια σε πρόστιμο 2500 ευρώ στον καθένα.

Τα προβλήματα για τον έναν εκ των δύο σκιτσογράφων, του Bahadir Baruter, μπορεί, όμως, να έχουν και συνέχεια, καθώς κατά την υπεράσπισή του ότι η ερμηνεία του δικαστηρίου ως προς τη χειρονομία στο σκίτσο “σχετίζεται με το υποσυνείδητό του”. Το σχόλιο αυτό κρίθηκε από το δικαστήριο ως προσβολή εναντίον του εισαγγελέα.

Πηγή: hurrietdailynews.com

Ποινικός Κώδικας Ι
Δασικό Δίκαιο & Εθνικό Κτηματολόγιο Β έκδοση

ΠΑΠΑΣΤΕΡΙΟΥ Δ.

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ - ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΑ - ΧΩΡΟΤΑΞΙΑ

send