logo-print

ΗΠΑ: Πρώην αιχμάλωτος πολέμου κατηγορείται για λιποταξία

26/03/2015

21/02/2018

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Για λιποταξία και ανάρμοστη συμπεριφορά ενώπιον του εχθρού κατηγορείται από τον αμερικανικό στρατό ο λοχίας Bowe Bergdahl, ο οποίος υπήρξε αιχμάλωτος πολέμου των Ταλιμπάν για πέντε χρόνια πριν απελευθερωθεί το περασμένο καλοκαίρι.

Ο Bergdahl, ο οποίος είχε απελευθερωθεί με αντάλλαγμα την απελευθέρωση πέντε μαχητών Ταλιμπάν, είχε εγκαταλείψει τη θέση του πριν πέσει στα χέρια του εχθρού.

Σε περίπτωση που κριθεί ένοχος γι' αυτό, απειλείται με στέρηση μισθού, καθαίρεση, ακόμη και ισόβια κάθειρξη σε στρατιωτικές φυλακές.

Ο Bergdahl, μέσω των δικηγόρων του, προσπάθησε να δικαιολογήσει τη συμπεριφορά του αναφέροντας πως υπεβλήθη σε εξαντλητικά βασανιστήρια, ενώ επιχείρησε πολλές φορές να δραπετεύσει.

«Ο λοχίας Bergdahl είναι αθώος μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Βουλής των Αντιπροσώπων, John Boehner, σημειώνοντας ότι το πιο ενοχλητικό στοιχείο της ιστορίας είναι η ανταλλαγή 5 μαχητών για την απελευθέρωσή του Bergdahl, εκ των οποίων ο ένας έχει αποδεδειγμένα επιστρέψει στο πεδίο της μάχης.

«Ο Obama παραβιασε το νόμο, καθώς δεν ενημέρωσε το Κογκρέσο για την ανταλλαγή αυτή, τη στιγμή μάλιστα που είναι ξεκάθαρο εδώ και χρόνια πως δε διαπραγματευόμαστε με τρομοκράτες», κατέληξε ο Boehner.

Πηγή: cnn.com

Η αστική ευθύνη του οδικού μεταφορέα κατά τη CMR
Το δικαίωμα υπαναχώρησης στην Πνευματική Ιδιοκτησία - Συμβολές Αστικού Δικαίου Νο 13 21