logo-print

Διεθνής Αμνηστία: Σημαντική αύξηση στις θανατικές ποινές το 2014

01/04/2015

16/11/2017

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αύξηση 28% στην επιβολή θανατικών ποινών σημειώθηκε σε παγκόσμιο επίπεδο (2.466 σε σύγκριση με 1.925), σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας για το 2014 .

Η αύξηση αυτή οφείλεται κυρίως στην αυξανόμενη τάση κυβερνήσεων ανά τον κόσμο να χρησιμοποιούν τη θανατική ποινή ως μέτρο αντιμετώπισης πραγματικών ή θεωρούμενων απειλών προς την ασφάλεια του κράτους, όπως τρομοκρατία ή εσωτερική αστάθεια.

Ιδιαίτερα σε χώρες όπως η Αίγυπτος και η Νιγηρία, υπήρξαν μέσα στη χρονιά μαζικές καταδίκες στο πλαίσιο της πολιτικής αστάθειας και των εσωτερικών συγκρούσεων.

Κατά το 2014 σημειώθηκαν 607 καταγεγραμμένες εκτελέσεις, σημειώνοντας πτώση 22% σε σχέση με το 2013.

Ο αριθμός βέβαια αυτός είναι αρκετά παραπλανητικός, καθώς δεν προσμετρήθηκαν οι εκτελέσεις που έλαβαν χώρα στην Κίνα (τα στατιστικά παραμένουν μυστικά), όπου πιστεύεται πως είναι κατά πολύ περισσότερες από όσες γίνονται σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο μαζί.

«Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να δείχνει ότι η απειλή της εκτέλεσης είναι περισσότερο αποτρεπτική έναντι του εγκλήματος από οποιαδήποτε άλλη τιμωρία», τόνισε ο Salil Shetty, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας.

Οι μέθοδοι εκτέλεσης περιλαμβάνουν αποκεφαλισμούς, απαγχονισμούς, θανατηφόρες ενέσεις και πυροβολισμούς, ενώ σε Ιράν και Σαουδική Αραβία κάποιες εκτελέσεις λαμβάνουν χώρα σε δημόσια θέα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Διεθνούς Αμνηστίας, σε αρκετές περιπτώσεις η θανατική ποινή επιβλήθηκε για μη θανατηφόρα εγκλήματα, όπως εμπόριο ναρκωτικών, βλασφημία, μοιχεία, ακόμη και μαγεία, ενώ σε πολλές περιπτώσεις τα εγκλήματα είχαν αμιγώς πολιτικά κίνητρα.

Την πρωτοκαθεδρία στις εκτελέσεις έχει η Κίνα, όπου υπολογίζεται ότι εκτελούνται χιλιάδες άνθρωποι το χρόνο, ενώ ακολουθούν το Ιράν, η Σαουδική Αραβία, το Ιράκ και οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Ενθαρρυντικό είναι, ωστόσο, το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες εγκαταλείπουν τη θανατική ποινή, καθώς μόλις 22 χώρες συνολικά επέβαλαν θανατικές ποινές το 2014 (ο αντίστοιχος αριθμός το 1995 ήταν 42).

Στην Ευρώπη, μετά από μία παύση 24 μηνών, η Λευκορωσία, η μόνη χώρα που εκτελεί ακόμη ανθρώπους στην ήπειρό μας, θανάτωσε τουλάχιστον 3 ανθρώπους υπό άκρα μυστικότητα.

Πηγή: theguardian.com

Εταιρική Διακυβέρνηση Ανωνύμων Εταιριών

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΕΜΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Το εφαρμοστέο δίκαιο ως προς τις έννομες συνέπειες των δικαστικών αποφάσεων - Μελέτες ΕΡΜΕΚ Νο 11
send