logo-print

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί της ΕΕ με τους τεχνολογικούς κολοσσούς των ΗΠΑ

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Δίκαιο πληροφορικής - E έκδοση

Η ανησυχία για την κυριαρχία των αμερικανικών εταιρειών τεχνολογίας στον ευρωπαϊκό χώρο εντείνεται διαρκώς στα αρμόδια όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς είναι δεδομένη η επιθυμία να δοθεί ώθηση στις αντίστοιχες ευρωπαϊκές.

Για το λόγο αυτό, οι πιέσεις των ευρωπαϊκών αρχών προς τους αμερικανικούς κολοσσούς πληθαίνουν. Συγκεκριμένα:

Apple

Η ΕΕ ετοιμάζεται να ξεκινήσει έρευνες για μονοπωλιακές πρακτικές εναντίον της Apple, εξαιτίας των υπηρεσιών streaming για μουσική που προσφέρει. Υπάρχουν υποψίες ότι οι συμφωνίες της Apple με τις δισκογραφικές εταιρείες αποκλείουν παράνομα τους ανταγωνιστές της.

Επιπλέον, θα ερευνηθεί η νομιμότητα του καθεστώτος καταβολής μειωμένων φόρων που απολαμβάνει η Apple λόγω της συμφωνίας της με την κυβέρνηση της Ιρλανδίας.

Facebook

Οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές έχουν στο στόχαστρο και το Facebook, εξαιτίας των παράνομων πρακτικών που είναι σχεδόν βέβαιο ότι εφαρμόζει κατά τη συλλογή και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων των χρηστών του.

Το Facebook από την πλευρά του, το οποίο μετρά 300 εκατομμύρια χρήστες στην Ευρώπη, δηλώνει ότι συμμορφώνεται απόλυτα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.

Google

Η Google βρίσκεται εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ευρωπαϊκών αρχών για κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης στην ψηφιακή αγορά, καθώς ελέγχει το 90% των αναζητήσεων που γίνονται οnline στην Ευρώπη.

Έχοντας ήδη χάσει τη μάχη για το δικαίωμα στη λήθη κι έχοντας σωθεί προς το παρόν από την πρόταση της Ευρωβουλής για διαχωρισμό της μηχανής αναζήτησης από τις άλλες λειτουργίες της εταιρείας, το μόνο βέβαιο είναι ότι σύντομα η Google θα βρεθεί και πάλι αντιμέτωπη με τις αρχές της ΕΕ, ίσως αυτή τη φορά ενώπιον δικαστηρίου.

Amazon

Μόλις την περασμένη εβδομάδα η Επίτροπος ανταγωνισμού, Margrethe Vestager, ξεκίνησε να ερευνά τόσο την Amazon όσο και άλλες εταιρείες ηλεκτρονικού εμπορίου, προκειμένου να διαπιστωθεί αν συμμορφώνεται με τη νομοθεσία της ΕΕ για το διασυνοριακό εμπόριο.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν υποψίες ότι σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζονται δραματικά διαφορετικές τιμές στους καταναλωτές, ανάλογα με τη χώρα της ΕΕ από την οποία επισκέπτονται τα ηλεκτρονικά καταστήματα.

Πηγή: cnn.com

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send