logo-print

Ελάχιστες οι πιθανότητες να διερευνηθούν τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο

09/04/2015

16/11/2017

Συνταγματικό Δίκαιο - Γ έκδοση

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Πολιτειολογία

Ελάχιστες είναι οι πιθανότητες να διερευνηθούν τα εγκλήματα του Ισλαμικού Κράτους υπό τις παρούσες συνθήκες, σύμφωνα με την Εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Fatou Bensouda.

Ο λόγος είναι η έλλειψη κατά τόπον αρμοδιότητας του δικαστηρίου, καθώς η Συρία και το Ιράκ, όπου λαμβάνει χώρα το μεγαλύτερο μέρος των εχθροπραξιών και αποτελούν τον τόπο καταγωγής της πλειοψηφίας των μαχητών του ΙΚ, δεν είναι μέλη του Καταστατικού της Ρώμης για το ΔΠΔ.

Σύμφωνα με το Καταστατικό, μόνο τα εγκλήματα που διαπράττονται σε χώρες μέλη του ΔΠΔ ή από υπηκόους τους μπορούν να διερευνηθούν από το δικαστήριο.

«Η δικαιοδοτική βάση για το άνοιγμα προκαταρκτικής εξέτασης για την κατάσταση που επικρατεί είναι πάρα πολύ στενή σε αυτό το στάδιο», ανέφερε χαρακτηριστικά στη δήλωσή της η Fatou Bensouda, αναγνωρίζοντας παράλληλα τη βαναυσότητα των εγκλημάτων του ΙΚ.

Μαζικές εκτελέσεις, δουλεμπόριο, βιασμοί, βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί, αναγκαστική στρατολόγηση παιδιών, διώξεις εναντίον μειονοτήτων και καταστροφή πολιτιστικών μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς, αποτελούν τα κυριότερα εγκλήματα των μαχητών του Ισλαμικού Κράτους, το οποίο έχει κατηγορηθεί και για διάπραξη γενοκτονίας.

Η Εισαγγελέας τόνισε πως τα εγκλήματα του ΙΚ μπορούν να διερευνηθούν κατ' εξαίρεση, εάν τα κράτη-μη μέλη δώσουν την έγκρισή τους ή αν υπάρξει παραπομπή από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Καταλήγοντας, ωστόσο, τόνισε πως ο θεσμικός της ρόλος δεν της επιτρέπει να επηρεάσει με οποιονδήποτε τρόπο τη λήψη τέτοιων αποφάσεων.

Ολόκληρη τη δήλωση της Εισαγγελέως του ΔΠΔ μπορείτε να βρείτε εδώ.

Εργατικό Ποινικό Δίκαιο
Αυτοδύναμα Ασφαλιστικά Μέτρα

Βασίλειος Α. Χατζηϊωάννου

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

send