logo-print

Chiquita: Αναρμόδια τα δικαστήρια των ΗΠΑ για τις υποθέσεις χρηματοδότησης Κολομβιανών ανταρτών

21/04/2015

29/01/2018

Δικαστικός Έλεγχος της Συνταγματικότητας των Νόμων και Ερμηνεία του Συντάγματος

Ευάγγελος Βενιζέλος

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΕΣΔΑ Κατ΄άρθρο ερμηνεία

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ
ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ
ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ

Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αρνήθηκε να εξετάσει το αίτημα συγγενών θυμάτων Κολομβιανών ανταρτών, σχετικά με τη διαβίβαση δικογραφίας για υπόθεση παραβίασης ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της εταιρείας Chiquita.

Τον Απρίλιο του 2010, μέλη οικογενειών των χιλιάδων θυμάτων παραστρατιωτικών οργανώσεων στην Κολομβία υπέβαλαν αγωγή εναντίον της Chiquita International, η οποία είχε παραδεχθεί πως χρηματοδοτούσε μία ακροδεξιά παραστρατιωτική οργάνωση, την AUC (United Self-Defence Forces of Colombia).

Η Chiquita ισχυρίστηκε, ωστόσο, ότι αναγκάστηκε να προχωρήσει στις πληρωμές έπειτα από εκβιασμούς των ανταρτών, και ως εκ τούτου δε φέρει καμία ευθύνη για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν από εκείνους.

Οι συγγενείς είχαν αποταθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, έπειτα από την άρνηση του Εφετείου της Ενδέκατης Περιφέρειας να εκδικάσει την υπόθεση λόγω αναρμοδιότητας.

Το Ανώτατο Δικαστήριο αρνήθηκε να διαβιβάσει εκ νέου τη δικογραφία (certiorari) στο Εφετείο, σημειώνοντας πως τα αμερικανικά δικαστήρια δεν έχουν καμία αρμοδιότητα για γεγονότα που έλαβαν χώρα στην Κολομβία.

Να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που η Chiquita αντιμετωπίζει τέτοιες κατηγορίες, καθώς εκκρεμεί ακόμη υπόθεση εις βάρος της για χρηματοδότηση Μαρξιστών ανταρτών που δολοφόνησαν Κολομβιανούς ιεραποστόλους.

Επιπλέον, το 2007 η Chiquita δέχθηκε πρόστιμο 25 εκατ. δολαρίων, έπειτα από την αποκάλυψη ότι κατά το διάστημα 1997-2004 είχε καταβάλει ένα ποσό της τάξεως του 1,7 εκατ. δολαρίων στην οργάνωση United Self-Defence Forces of Colombia.

Πηγή: jurist.org

Ασφαλιστικά μέτρα και ακίνητα Δημοσιεύματα ΕπαΚ Νο 6
O ηλεκτρονικός αναγκαστικός πλειστηριασμός κατά τον ΚΠολΔ - Πραγματείες Πολιτικής Δικονομίας Νο 6

ΑΣΤΙΚΟ ΔΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ

send