logo-print

Βαλτιμόρη: 6 αστυνομικοί κατηγορούνται για το θάνατο του Freddie Gray

02/05/2015

16/11/2017

Η απόδειξη στην ποινική δίκη

Άγγελος Ι. Κωνσταντινίδης

 

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Εισαγγελία της Πολιτείας της Βαλτιμόρης απήγγειλε κατηγορίες σε έξι συνολικά αστυνομικούς για το θάνατο του 25χρονου Αφροαμερικανού, Freddie Gray, κατά τη διάρκεια της κράτησής του.

Οι κατηγορίες, οι οποίες περιλαμβάνουν ανθρωποκτονία με δόλο και εξ αμελείας, απαγγέλθηκαν αμέσως μετά την έκδοση του ιατροδικαστικού πορίσματος, το οποίο χαρακτηρίζει ξεκάθαρα το θάνατο του Gray ως ανθρωποκτονία.

Ο θάνατος του Freddie Gray, ο οποίος ήρθε να προστεθεί στη μακρά λίστα θανάτων αφροαμερικανών λόγω υπερβολικής χρήσης βίας από αστυνομικούς στις ΗΠΑ, έχει προκαλέσει την οργή των κατοίκων της Βαλτιμόρης, η οποία εκφράστηκε σε εκτεταμένα επεισόδια και συγκρούσεις με την αστυνομία.

Για την καταστολή των ταραχών έχουν ληφθεί έκτακτα νομοθετικά μέτρα, ενώ στην περιοχή έχουν αναπτυχθεί δυνάμεις της αμερικανικής εθνοφυλακής.

Σε μία προσπάθεια να κατευνάσει τα πνεύματα, το υπουργείο δικαιοσύνης των ΗΠΑ αποφάσισε την έναρξη ενός νέου προγράμματος (με δαπάνη 20 εκατομμυρίων δολαρίων) αναφορικά με τη χρήση καμερών που θα προσαρμόζονται πάνω στη στολή των αστυνομικών (body-worn cameras).

«Οι κάμερες αυτές μπορούν να παίξουν κομβικής σημασίας ρόλο στην ενίσχυση της διαφάνειας, την προώθηση της λογοδοσίας και την προαγωγή της δημόσιας ασφάλειας για τα όργανα επιβολής του νόμου και τις κοινοτήτες που εξυπηρετούν», ανέφερε σε δήλωσή της η Γενική Εισαγγελέας, Loretta Lynch.

Πηγή: jurist.org

Σχετικοί Τομείς

Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

send