logo-print

Το Συμβούλιο της Ευρώπης για την κατάργηση της θανατικής ποινής

04/05/2015

16/11/2017

Οι πρόσφατες τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικας και στον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας
Η παραγραφή των εγκλημάτων στο ουσιαστικό ποινικό δίκαιο

ΠΟΙΝΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΛΑΜΠΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, επιβεβαιώνοντας την κατηγορηματική αντίθεσή της στη θανατική ποινή ανεξαρτήτως τόπου και περιστάσεων, εξέδωσε απόφαση με την οποία χαιρετίζει την παγκόσμια τάση προς την κατάργηση της θανατικής ποινής, και επανέλαβε ότι στόχος της είναι μία Ευρώπη πλήρως απαλλαγμένης από αυτήν.

Παράλληλα, η επιτροπή κάλεσε τη Ρωσία να λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για την κατάργηση της θανατικής ποινής και να επικυρώσει το Πρωτόκολλο Νο 6 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Η Ρωσική Ομοσπονδία είναι το μόνο κράτος μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης που δεν έχει ακόμη καταργήσει τη θανατική ποινή.

Ενθαρρύνοντας τα κράτη μέλη που δεν έχουν ακόμη υπογράψει ή κυρώσει το Πρωτόκολλο αριθ. 13 να το πράξουν το ταχύτερο, η Επιτροπή χαρακτηρίζει λυπηρό το γεγονός ότι οι χώρες αυτές (πλην της Αρμενίας) δεν έχουν απαντήσει ακόμα στην πρόσκλησή της για την παροχή περαιτέρω πληροφοριών σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται την επικύρωσή του.

Η Επιτροπή εξέφρασε επίσης τη λύπη της για τη νέα εκτέλεση που έλαβε χώρα στη Λευκορωσία, σημειώνοντας ότι πράξεις σαν και αυτή οδηγούν τη χώρα ολοένα και πιο μακριά από τις αξίες του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Ολόκληρη την απόφαση μπορείτε να βρείτε στα αγγλικά εδώ.

Πηγή: coe.int

Ερμηνεία Υπαλληλικού Κώδικα - Κατ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΥΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΑΡΙΑ ΑΝΔΡΟΝΟΠΟΥΛΟΥ
 

H ένωση δικαίου

ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΡΜΑΣ

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

send