logo-print

Ηνωμένο Βασίλειο: Την αποσύνδεση των βρετανικών δικαστηρίων με το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων προωθεί η νέα κυβέρνηση

10/05/2015

16/11/2017

Ο δικαστικός έλεγχος της δράσης των ανεξάρτητων αρχών

ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ & ΘΕΜΕΛΙΩΔΗ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ / ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

Mobbing Ευθύνη λόγω ηθικής παρενόχλησης στην εργασία

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΜΠΟΥΜΠΟΥΧΕΡΟΠΟΥΛΟΣ

Αρκετά στελέχη του συντηρητικού κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, του μεγάλου νικητή των πρόσφατων βρετανικών εκλογών, αλλά και ο ίδιος ο πρωθυπουργός David Cameron, έχουν διατυπώσει κατά το παρελθόν, την άποψη ότι οι σχέσεις της Μεγάλης Βρετανίας με την Ευρώπη θα πρέπει να επαναπροσδιοριστούν σε ορισμένους τομείς.

Ένας από τους τομείς αυτούς φαίνεται πως είναι η πολιτική αναφορικά με τα ανθρώπινα δικαιώματα, καθώς, σύμφωνα με δημοσίευμα της Guardian, άμεσος στόχος της βρετανικής κυβέρνησης είναι η διάσπαση του δεσμού ανάμεσα στα βρετανικά δικαστήρια και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ).

Όπως περιγράφεται αναλυτικότερα στο οκτασέλιδο έγγραφο του νέου προέδρου της Βουλής των Κοινοτήτων, Chris Grayling, με τίτλο «Προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα στο Ηνωμένο Βασίλειο», η νέα κυβέρνηση θα επιδιώξει άμεσα την «αποκατάσταση της κυριαρχίας του Westminster» στον τομέα αυτό, προωθώντας την αποσύνδεση των βρετανικών δικαστηρίων με το ΕΔΔΑ.

Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο αυτό, εάν οι μεταρρυθμίσεις αυτές προχωρήσουν:

  • Οι αποφάσεις του ΕΔΔΑ δεν θα είναι πλέον δεσμευτικές για το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου.
  • Το ΕΔΔΑ θα περιοριστεί σε συμβουλευτικό ρόλο, χωρίς να να έχει τη δυνατότητα να επέμβει απευθείας στο βρετανικό δίκαιο.
  • Θα υπάρξει σωστή ισορροπία ανάμεσα στα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις στο βρετανικό δίκαιο.

Επιπρόσθετα, η πρόταση των συντηρητικών αναφέρεται στον περιορισμό της ισχύς του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις "πιο σοβαρές υποθέσεις", θέτοντας όρια, μέσα στα οποία δεν θα έχουν εφαρμογή τα δικαιώματα που προβλέπονται στην ΕΣΔΑ.

Παράλληλα, ζητείται ο περιορισμός της εφαρμογής του δικαίου ανθρωπίνων δικαιωμάτων μόνο στο Ηνωμένο Βασίλειο, ούτως ώστε οι ένοπλες δυνάμεις να μην υποβάλλονται σε διαρκείς νομικές διαδικασίες που υπονομεύουν τη δυνατότητά τους να «κάνουν τη δουλειά τους».

Διαβάστε αναλυτικά το έγγραφο στο guardian.com

Διοικητικό Δικονομικό Δίκαιο
Το δικαίωμα διεξαγωγής αποδείξεων του κατηγορουμένου

ΜΙΧΑΗΛ ΤΣΕΡΤΣΙΔΗΣ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

send