logo-print

Εργαζόμενη απολύθηκε επειδή απενεργοποίησε εφαρμογή παρακολούθησης στο κινητό της

Γενικός Κανονισμός για την Προστασία των Προσωπικών Δεδομένων και Ευθύνη για Αποζημίωση
Συλλογικό Εργατικό Δίκαιο - 6η έκδοση

Μία γυναίκα από την κεντρική Καλιφόρνια στις ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή εναντίον της εταιρείας στην οποία εργαζόταν, υποστηρίζοντας ότι απολύθηκε επειδή απεγκατέστησε μια εφαρμογή παρακολούθησης, η οποία ήταν διαρκώς ενεργοποιημένη στο εταιρικό της κινητό (iPhone) κατ' απαίτηση του εργοδότη της.

Σύμφωνα με την ενάγουσα Myrna Arias, η ίδια και οι συνάδελφοί της ήταν υποχρεωμένοι να έχουν ενεργοποιημένη την εφαρμογή με την ονομασία Xora, η οποία εντόπιζε κάθε τους κίνηση 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα.

Η Arias, έπειτα από προσωπική έρευνα και συζητήσεις με στέλεχος της Xora, ανακάλυψε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της παρακολουθούνταν ακόμα και εκτός ωραρίου εργασίας.

Όπως μάλιστα αναφέρεται στην αγωγή, όταν ζήτησαν εξηγήσεις για το θέμα αυτό από τον προϊστάμενο της εταιρείας μεταφοράς χρημάτων Intermex στην οποία εργάζονταν, εκείνος παραδέχθηκε το γεγονός, τονίζοντας ότι γνωρίζει ακόμα και το πόσο γρήγορα οδηγούν όταν δεν εργάζονται.

Με την αγωγή της η Arias κατηγορεί την Intermex, μεταξύ άλλων, για παραβίαση της ιδιωτικής ζωής, αντίποινα και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, διεκδικώντας αποζημίωση άνω των 500 χιλιάδων δολαρίων.

Πριν λίγες ημέρες το Συμβούλιο της Ευρώπης εξέδωσε Σύσταση προς τα κράτη-μέλη του αναφορικά με την επεξεργασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα στα πλαίσια της εργασίας.

Πηγή: arstechnica.com

Από τον πολιτικώς ενάγοντα στον παριστάμενο για την υποστήριξη της κατηγορίας

ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ανώνυμες Εταιρίες