logo-print

Δικαίωμα στη λήθη: Η Google απορρίπτει το 59% των αιτημάτων

Ένα χρόνο μετά την περίφημη απόφαση του Δικαστηρίου της ΕΕ, η Google έχει απομακρύνει περισσότερους από 322.000 συνδέσμους. Ποια αιτήματα απορρίπτει. Τα στατιστικά για την Ελλάδα

Διεθνής εμπορική διαιτησία - Τόμος Ι -Β έκδοση
Το δίκαιο της ψηφιακής οικονομίας

ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΔΙΚΑΙΟ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΉΣ ΚΑΙ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΉΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ & ΔΙΚΑΙΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΕΙΔΙΚΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ / ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ

ΙΩΑΝΝΗΣ ΙΓΓΛΕΖΑΚΗΣ

Σχεδόν ένα χρόνο πριν, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης έκρινε ότι οι μηχανές αναζήτησης στο διαδίκτυο θα πρέπει να αφαιρούν υπερσυνδέσμους (URLs) από τα αποτελέσματα αναζήτησης τους, εάν το περιεχόμενο που παρέχεται μέσω αυτών θεωρείται «ξεπερασμένο» και «ανακριβές».

Ένα χρόνο μετά, η Google, η οποία υπενθυμίζεται ότι κατέχει ένα μερίδιο περίπου 90% των αναζητήσεων στην Ευρώπη, έχει απορρίψει το 59% των αιτημάτων για αφαίρεση συνδέσμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρείχε η ίδια η εταιρεία και αφορούν στον ευρωπαϊκό χώρο, 322.601 σύνδεσμοι έχουν αφαιρεθεί συνολικά από τα αποτελέσματα αναζήτησης, ενώ απερρίφθησαν τα αιτήματα για την απομάκρυνση άλλων 457.958.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η Google έχει απορρίψει τα αιτήματα για 3.343 συνδέσμους (69%) και έχει προχωρήσει στην απομάκρυνση 1.552 (31%).

«Κατά την αξιολόγηση μιας αίτησης, θα εξεταστεί το κατά πόσον τα αποτελέσματα περιλαμβάνουν ξεπερασμένες (χρονικά) ή ανακριβείς πληροφορίες σχετικά με ένα πρόσωπο.

Επίσης, θα συνυπολογιστεί το αν υπάρχει ή όχι δημόσιο ενδιαφέρον για τις πληροφορίες που παραμένουν στα αποτελέσματα αναζήτησης, όπως για παράδειγμα, η αναφορά σε οικονομικές απάτες, επαγγελματική αμέλεια, ποινικές καταδίκες ή δημόσια συμπεριφορά κυβερνητικών αξιωματούχων», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση της Google.

Η Google σημείωσε ότι στις κορυφαίες ιστοσελίδες σε αφαίρεση αποτελεσμάτων αναζήτησης περιλαμβάνονται το Facebook, το YouTube και το Twitter.

Για τη διευκόλυνση των χρηστών και για λόγους διαφάνειας, η Google έδωσε στη δημοσιότητα ορισμένα παραδείγματα αιτημάτων που απερρίφθησαν:

  • Υψηλόβαθμος κρατικός αξιωματούχος ζήτησε να αφαιρεθούν πρόσφατα άρθρα που αναφέρονται σε ποινική καταδίκη του πριν 10 χρόνια
  • Επιφανής επιχειρηματίας ζήτησε να αφαιρεθούν άρθρα σχετικά με την αγωγή του εναντίον εφημερίδας
  • Ιερέας που καταδικάστηκε για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας ζήτησε να αφαιρεθούν άρθρα που αναφέρονταν στην καταδίκη του

Στον αντίποδα, η Google έκανε δεκτό το αίτημα για αφαίρεση άρθρων που αναφέρονταν σε άτομο που είχε καταδικαστεί για σοβαρό έγκλημα πριν πέντε χρόνια, αλλά η καταδίκη του ακυρώθηκε στη συνέχεια.

Με πληροφορίες από arstechnica.com και google.com

Η Διαμεσολάβηση
Η υποστήριξή της κατηγορίας υπό το πρίσμα του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας

ΜΑΡΙΑΝΝΑ ΚΟΥΔΕΛΗ

ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ / ΠΟΙΝΙΚΗ ΔΙΚΟΝΟΜΙΑ